Smakosze.pl Porady Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową? Ten szczegół jest kluczowy
Canva / DiBerticus

Jak długo można przechowywać w lodówce sałatkę jarzynową? Ten szczegół jest kluczowy

10 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy po świętach została Wam sałatka jarzynowa po świętach? Na szczęście nie musicie spisywać jej na straty. Potrawa może jeszcze chwilę postać w lodówce i nadawać się do jedzenia. Dobrze jednak byłoby, gdyby nie zawierała w sobie majonezu.

Sałatka jarzynowa to obowiązkowa potrawa na święta wielkanocne

Wielkanoc nie może się obejść bez sałatki jarzynowej. W niemal każdym domu ląduje na stole pokaźna misa tego specjału. Porcja nierzadko jest nie do przejedzenia, przez co część sałatki zostaje po świątecznej uczcie. Nie wszyscy wiedzą jak najlepiej ją przechowywać.

Sałatka jarzynowa składa się głównie z gotowanych warzyw korzeniowych. Do tego dochodzą jajka, cebula, ogórki i oczywiście sos z majonezu. Żywotność sałatki możemy przedłużyć, jeśli nie wymieszamy ze sobą na raz wszystkich składników. Poznajcie wszystkie szczegóły na ten temat.

Tańszy niż kurczak i wieprzowina, jest wręcz wypakowany witaminami. Polacy jednak ciągle go omijają

Ile czasu może spędzić sałatka jarzynowa w lodówce?

Sałatka jarzynowa nie należy do potraw z długim terminem ważności . Od momentu przyrządzenia jej zegar zaczyna odliczać czas przydatności do spożycia . Sałatkę powinno się zjeść w ciągu 2-3 dni od przygotowania . Po tym czasie danie zepsuje się, a jego zjedzenie może skutkować nieprzyjemnymi konsekwencjami .

Trwałość sałatki jarzynowej można w prosty sposób przedłużyć . Wystarczy nie dodawać do niej zawczasu majonezu . Sos można dołożyć do odmierzonej porcji tuż przed podaniem sałatki . W razie potrzeby czynność można szybko powtórzyć i sprawnie dostarczyć na stół wymaganą dokładkę .

Sałatka jarzynowa bez majonezu może w lodówce spędzić nawet do 7 dni . Jest to 2 razy dłuższy czas, niż po wymieszaniu jej z sosem. W tym czasie sałatkę powinno się trzymać w szczelnie zamykanym pojemniku . Najlepiej sprawdzi się do tego słoik lub inne zamykane naczynie wykonane ze szkła.

Jakie są jeszcze sposoby na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej?

Majonez to nie jedyny składnik , który może zaszkodzić sałatce. Są także inne produkty skracające czas jej przydatności . Choć niezbędne dla dobrego smaku, warto, podobnie jak majonez, dodawać je tuż przed podaniem potrawy .

Pierwszym z takich składników jest cebula . Jeśli w Waszej wersji sałatki znajduje się to warzywo, nie dodawajcie go do potrawy zbyt wcześnie . Cebula szybko psuje się, przez co nabiera nieprzyjemnego gorzkiego posmaku . Ponadto jej intensywny aromat może zdominować pozostałe składniki .

Drugim kontrowersyjnym składnikiem sałatki jarzynowej są jajka . One także szybko psują się, przez co cała potrawa może przedwcześnie wylądować w koszu . Bez dodatku cebuli i jajek s ałatka jarzynowa wytrzyma w lodówce o 1 dzień dłużej . Dotyczy to zarówno wersji z jak i bez majonezu.

Sałatkę jarzynową z powodzeniem można mrozić . Oczywiście nie wszystkie jej składniki powinny wylądować w zamrażarce. Pomiń jajka, kiszonki i oczywiście majonez, a danie wytrzyma w mroźnych warunkach nawet kilka tygodni . Kiedy zajdzie potrzeba, możesz szybko rozmrozić je, dodać brakujące produkty i cieszyć się smakiem potrawy .

Przygotowując sałatkę jarzynową zwróć uwagę na świeżość poszczególnych składników . Warzywa i jajka ugotuj chwilę wcześniej, użyj także dopiero co otwartego groszku konserwowego. Koniecznie upewnij się również, że majonez ma dobry smak i nie stoi w lodówce zbyt długo . Dzięki tym prosty zasadom smak sałatki będzie cieszył jeszcze przez kilka dni po świętach . Sałatka jarzynowa bez gotowania? Sprawdź pomysłowy i smaczny patent . Tomasz Strzelczyk ma dla klasycznej potrawy godną konkurentkę .

składniki sałatki jarzynowej.png
Canva / Kraanko93
Bosacka z resztek jarzynowej robi eleganckie danie. W sam raz na jutrzejszy obiad
Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy