Zapomnij o jarzynowej. Elegancka sałatka Strzelczyka bije ją na głowę
Szukasz nowych pomysłów na świąteczną sałatkę? Skorzystaj z doskonałego przepisu od Tomasza Strzelczyka. Kolorowa i pyszna potrawa cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Taką przekąskę możesz przygotowywać na rozmaite okazje i to całkiem szybko.
Sałatka z brokułów od Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
W sałatce od Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, znajdziemy same smakowite składniki. Podstawę stanowi oczywiście chrupiący brokuł. Do tego soczyste pomidorki, pożywne jajko i wyśmienity dressing na bazie majonezu. Chcecie wiedzieć co jeszcze się w niej kryje? Zapraszamy do dalszej lektury.
Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeżePrzepis na doskonałą sałatkę Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1 duży brokuł
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g ziaren słonecznika
- 1 pęczek rzodkiewki
- 150 g cienkich plasterków boczku wędzonego
- 1 czerwona cebula
Składniki na sos:
- 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 proc
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- sok z połówki cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- pęczek natki pietruszki
Sałatka brokułowa według przepisu Tomasza Strzelczyka krok po kroku
Przygotowanie sałatki zacznij od przyrządzenia bekonu. W tym celu plastry boczku rozłóż starannie na blaszce wyłożonej papierem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz do momentu, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go i rozłóż na ręczniku papierowym celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
W międzyczasie przygotuj brokuły do sałatki. W dużym garnku wstaw do gotowania wodę z dodatkiem soli i sody oczyszczonej. Warzywo podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek i gotuj przez kilka minut al dente. Po upływie wymaganego czasu wyłów je z garnka i przełóż do miski z bardzo zimną wodą z lodem.
Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika. W czasie gdy się prażą, przygotuj sos do sałatki. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny. Dodaj starty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, a na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Uprażone pestki słonecznika przełóż do miseczki. Brokuł wyjmij z zimnej wody i odcedź na sicie. Pomidorki pokrój na połówki, rzodkiewki w grube plastry, a jajka w ćwiartki. Czerwoną cebulę pokrój w pióra.
Na dużym platerze zacznij składać sałatkę. Zacznij od brokuła, posyp go posiekana cebulą, a następnie rzodkiewką. Dalej rozłóż jajka i posyp całość pomidorkami.
Do woreczka foliowego lub rękawa cukierniczego nałóż przygotowany sos. Odetnij z niego róg i polej obficie sałatkę. Na koniec posyp potrawę podprażonymi pestkami, kawałkami chrupiącego boczku i udekoruj natką. Tak przygotowana sałatka gotowa jest do podania.
Wielkanocne śledzie od Strzelczyka absolutnie zachwycą wszystkich gości. Żurek bez zakwasu to kolejny hit od uwielbianego kucharza.
Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA