Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o jarzynowej. Elegancka sałatka Strzelczyka bije ją na głowę
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 08.04.2023 22:45

Zapomnij o jarzynowej. Elegancka sałatka Strzelczyka bije ją na głowę

sałatka brokułowa z jajkiem
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Szukasz nowych pomysłów na świąteczną sałatkę? Skorzystaj z doskonałego przepisu od Tomasza Strzelczyka. Kolorowa i pyszna potrawa cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Taką przekąskę możesz przygotowywać na rozmaite okazje i to całkiem szybko. 

Sałatka z brokułów od Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

W sałatce od Tomasza Strzelczyka, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube, znajdziemy same smakowite składniki. Podstawę stanowi oczywiście chrupiący brokuł. Do tego soczyste pomidorki, pożywne jajko i wyśmienity dressing na bazie majonezu. Chcecie wiedzieć co jeszcze się w niej kryje? Zapraszamy do dalszej lektury.

Jak przechowywać wędliny w lodówce? 1 detal sprawi, że dłużej pozostaną świeże

Przepis na doskonałą sałatkę Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 duży brokuł 
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g ziaren słonecznika 
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 150 g cienkich plasterków boczku wędzonego
  • 1 czerwona cebula

 Składniki na sos:

  • 5 łyżek śmietany kwaśnej 18 proc 
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz 
  • sok z połówki cytryny
  • 1 łyżeczka miodu 
  • pęczek natki pietruszki

Sałatka brokułowa według przepisu Tomasza Strzelczyka krok po kroku

Przygotowanie sałatki zacznij od przyrządzenia bekonu. W tym celu plastry boczku rozłóż starannie na blaszce wyłożonej papierem. Wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni C i piecz do momentu, aż boczek ładnie się zrumieni i stanie się chrupiący. Następnie wyjmij go i rozłóż na ręczniku papierowym celem odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

W międzyczasie przygotuj brokuły do sałatki. W dużym garnku wstaw do gotowania wodę z dodatkiem soli i sody oczyszczonej. Warzywo podziel na różyczki, wrzuć na wrzątek i gotuj przez kilka minut al dente. Po upływie wymaganego czasu wyłów je z garnka i przełóż do miski z bardzo zimną wodą z lodem.

Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika. W czasie gdy się prażą, przygotuj sos do sałatki. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę, majonez, łyżeczkę miodu i sok z połówki cytryny. Dodaj starty ząbek czosnku, posiekaną natkę pietruszki, a na koniec dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Uprażone pestki słonecznika przełóż do miseczki. Brokuł wyjmij z zimnej wody i odcedź na sicie. Pomidorki pokrój na połówki, rzodkiewki w grube plastry, a jajka w ćwiartki. Czerwoną cebulę pokrój w pióra.

Na dużym platerze zacznij składać sałatkę. Zacznij od brokuła, posyp go posiekana cebulą, a następnie rzodkiewką. Dalej rozłóż jajka i posyp całość pomidorkami.

Do woreczka foliowego lub rękawa cukierniczego nałóż przygotowany sos. Odetnij z niego róg i polej obficie sałatkę. Na koniec posyp potrawę podprażonymi pestkami, kawałkami chrupiącego boczku i udekoruj natką. Tak przygotowana sałatka gotowa jest do podania. 

Wielkanocne śledzie od Strzelczyka absolutnie zachwycą wszystkich gości. Żurek bez zakwasu to kolejny hit od uwielbianego kucharza.

gotowanie brokułów.png
Canva / Buenosia Carol / Pexels

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA