Wymieszaj z majonezem i natrzyj nim schab. Pieczeń wyjdzie idealnie soczysta
Świąteczne okoliczności wymagają podania wyjątkowego pieczystego. Taki właśnie jest prezentowany przez nas schab. Dzięki marynacie z majonezu i aromatycznych dodatków cieszy podniebienie intensywnym smakiem i niespotykaną soczystością. Jest przy tym tak prosty do wykonania, że poradzi sobie z nim każdy.
Poznaj nasz sposób na schab świąteczny
Aby schab wyszedł odpowiednio wilgotny, wymaga właściwego przygotowania. Z nami nie musi zajmować ono długich godzin. Majonez wymieszaj z musztardą i ziołami, natrzyj nim mięso i wstaw do piekarnika. Wystarczy kilkadziesiąt minut, aby mięso gotowe było do podania na stół.
Nasz schab pieczemy w foliowym rękawie. Dodatkowo do jego wnętrza dolewamy odrobinę wody lub co lepsze, bulionu. Zamknięty w folii schab chłonie z płynu wilgoć, a w przypadku bulionu, także aromat. Gwarantujemy, że ta pieczeń nie ma sobie równych.
Ekspertka zdradziła, jak poprawnie jeść żurek. 1 błąd i gafa gotowaPrzepis na soczysty schab pieczony
Składniki:
- 1 kg schabu środkowego
- 4-5 łyżek majonezu
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżki oleju
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ szklanki bulionu (można zastąpić wodą)
Pyszny i soczysty schab krok po kroku
Przygotuj marynatę do schabu. Do miseczki przełóż majonez i musztardę. Dodaj do nich przyprawy oraz po 1 łyżeczce soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystkie składniki wymieszaj.
Mięso oczyść z błonek. Osusz je za pomocą papierowego ręcznika. Schab natrzyj następnie starannie marynatą i przełóż do rękawa foliowego. Do wnętrza dolej bulion lub wodę i szczelnie zamknij całość.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Schab wstaw do urządzenia i piecz przez ok. 30 minut. Gotowe mięso wyjmij z rękawa, odstaw na 10-15 minut na bok, aby odpoczęło, a na koniec pokrój w plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką.