Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.04.2023 19:23

Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent

sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw
canva/arfo

Szykujesz sałatkę jarzynową? Zamiast gotować, upiecz warzywa korzeniowe. Gdy ostygną, połącz je z resztką składników, a sałatka będzie jeszcze lepsza. Kultowa jarzynowa w nowym wydaniu zachwyci każdego.

Kultowe, tradycyjne danie w nowej odsłonie

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw nie ma sobie równych. Warzywa z piekarnika smakują zupełnie inaczej niż gotowane. Są bardziej aromatyczne. Przed wstawieniem warzyw do urządzenia, koniecznie skrop je oliwą i oprósz przyprawami. wtedy będą przepyszne.

Do sałatki jarzynowej koniecznie dodaj por, jabłko i ogórki kiszone. Produkty świetnie neutralizują naturalną słodycz pozostałych warzyw i sprawiają, że danie ma złożony smak.

Tradycyjną sałatkę jarzynową doprawiamy majonezem. Do sałatki z pieczonych warzyw przygotuj gęsty, kremowy sos na bazie jogurtu naturalnego, majonezu i ulubionej musztardy. Tak przyrządzone danie zachwyci każdego.

 

Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie

Przepis na najlepszą sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki
  • pół selera korzeniowego
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 większe jajka
  • 3-4 ogórki kiszone
  • jabłko
  • mała puszka groszku
  • biała część pora
  • oliwa z oliwek
  • łyżka majonezu
  • łyżka gęstego jogurtu naturalnego
  • płaska łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z pieczonych warzyw? Wszyscy będą zachwyceni

Seler, marchew, pietruszkę i ziemniaki wyszoruj, przełóż na blachę z papierem do pieczenia. Całość skrop oliwą, oprósz delikatnie solą i pieprzem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 40 minut, do miękkości.

Ugotuj jajka na twardo, odsącz groszek z zalewy, pokrój ogórki, jabłko i posiekaj por. Gdy warzywa się upieką, odstaw je, żeby całkowicie ostygły. Obierz je i pokrój w kostkę.

Wszystkie przygotowane składniki przełóż do miski. W osobnym naczyniu wymieszaj majonez, jogurt i musztardę. Sos dodaj do warzyw, wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotuj również kultową sałatkę leśna polana. Na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi doskonale sprawdzi się sałatka gyros z kontrowersyjnym dodatkiem.

sałatka jarzynowa.jpg
canva/arfo