Jak długo należy moczyć śledzie?
Filety śledziowe kupowane w sklepach spożywczych zazwyczaj zanurzone są w solance, która konserwuje je i nadaje im charakterystyczny smak. Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru soli, nie mocz śledzi w wodzie ani mleku. W tym celu znacznie lepiej sprawuje się maślanka, która sprawia, że śledzie stają się lżejsze dla żołądka.
Święta Bożego Narodzenia są okresem, podczas którego wielu z nas kupuje ogromne ilości ryb, głównie śledzi. Na ich podstawie można bowiem przygotowywać mnóstwo pysznych świątecznych potraw, na które Polacy czekają w końcu przez cały rok.
Niestety sporym mankamentem płatów śledziowych jest fakt, że najczęściej są one zalane dużą ilością solanki - w taki sposób mięso ryby doskonale się konserwuje. Trzeba jednak przed zabraniem się za gotowanie dobrze je wymoczyć. Okazuje się, że mleko i woda nie są wcale w tym celu najlepsze.
Śledzie wymocz w maślance
Najczęściej marynowane śledzie zalane są octową zalewą z przyprawami. Ocet to kolejny doskonały konserwant, który dodatkowo nadaje rybie swój własny aromat. Niektórzy nie mogą jednak zbyt często kosztować takiego specjału z powodu problemów żołądkowych.
Jeśli nie jesteś w stanie powstrzymać się przed konsumpcją takich śledzi, nie masz powodu do irytacji. Ś wietnym zamiennikiem octu jest maślanka, która jest na tyle kwaśna, że ryba dobrze się w niej marynuje.
Maślanka nadaje mięsu specyficzny i lekko kwaskowy smak, a także sprawia, że staje się bardziej kruche. Taki efekt zawdzięczamy enzymom zawartym w nabiale, które skutecznie zmiękczają strukturę mięsa. Maślanka sprawdza się również w marynowaniu innych mięs, jak drób czy wieprzowina.
Jak moczyć śledzie w wodzie?
Po wyjęciu filetów z solanki większość z nas opłukuje je pod bieżącą wodą, a następnie wkłada do miski z czystą wodą lub mlekiem. Z reguły wystarcza około 2-3 godzin moczenia i regularnego zmieniania wody na świeżą.
Dla ludzi nielubiących czekać na swoje jedzenie dobrym wyborem będą śledzie matias, czyli młode osobniki mające znacznie delikatniejsze mięso. Takie płaty moczy się maksymalnie 20 minut, a niekiedy wystarczy jedynie przepłukanie ich pod kranem.
Całe śledzie wymagają najdłuższego czasu moczenia, gdyż aż 12-18 godzin. Podczas ich oporządzania należy regularnie wymieniać wodę, gdyż szybko wysyca się solą i przestaje przyjmować więcej.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak sprawdzić, czy karp jest świeży. Ten tekst wyjawia, jak długo można przechowywać śledzie w lodówce.
Źródło: canva/13-Smile, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Jak uratować przypalony i zbyt słony bigos? Mamy najlepsze sposoby
-
Przepis Ewy Wachowicz na makowiec z owocami. Prosto i bez zawijania
Źródło: styl.interia.pl Zapraszamy na nasz Instagram