Jak długo powinno się gotować suszone grzyby?
Suszone grzyby wymagają odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Uważać powinniśmy zarówno mocząc je, jak i potem gotując już skarby lasu. Na każdym etapie nietrudno o bolesny w skutkach błąd, który może zepsuć smak i humor jedzących. Dowiedzcie się jak długo gotować suszone grzyby, by nie zaszkodziły.
Ostatnio radziliśmy jak suszone grzyby poprawnie namoczyć . Tym razem wracamy ze wskazówkami, które pomogą wam w zagotowaniu tego specjału. Dzięki nim zachwycicie swoich gości pysznymi specjałami takimi jak uszka czy pierogi . Sprawdźcie koniecznie, jak się zabrać do dalszej obróbki zasuszonych zbiorów z lasu.
Gotowanie grzybów suszonych wymaga czasu
Nieprawidłowa obróbka termiczna grzybów suszonych może skończyć się niestrawnością , a czasem nawet poważnym zatruciem. Dlatego, zanim przystąpicie do przyrządzania dania z ich dodatkiem, ugotujcie je.
W tym celu wymoczone grzyby wrzucamy do świeżej wody — koniecznie zimnej na obu etapach — i zagotowujemy. Następnie postępujcie zależnie od wielkości kawałków. Całe grzyby gotujemy około godziny, rozdrobnione 25-30 minut.
Przed wyjęciem z wody warto skontrolować miękkość produktu. Jeżeli mimo upływu czasu nadal będą lekko twarde, wydłużamy gotowanie. Ni e zapomnijmy, że czas gotowania mierzyć należy od momentu, gdy woda z grzybami zawrze.
Co jeszcze zrobić by grzyby były lżej strawne?
Podczas obróbki termicznej produktu warto użyć ziół. Do grzybów pasuje m.in. kminek, tymianek, cząber czy rozmaryn. Zioła te wspomogą trawienie oraz zapobiegną niemiłym dolegliwościom.
Do gotowania dobrze jest dodać soli — podkręci ona smak specjału. Nie zapomnijmy też o zbieraniu powstającej na powierzchni wody piany. Dzięki temu gotowanie będzie przebiegało w bezpieczny sposób.
Źródło zdjęcia: canva/jreika
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: jakgotowac, haps