Smakosze.pl Porady Jak długo powinno się gotować suszone grzyby?
canva/sergheiplatonov

Jak długo powinno się gotować suszone grzyby?

18 grudnia 2021

Suszone grzyby wymagają odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Uważać powinniśmy zarówno mocząc je, jak i potem gotując już skarby lasu. Na każdym etapie nietrudno o bolesny w skutkach błąd, który może zepsuć smak i humor jedzących. Dowiedzcie się jak długo gotować suszone grzyby, by nie zaszkodziły.

Ostatnio radziliśmy jak suszone grzyby poprawnie namoczyć . Tym razem wracamy ze wskazówkami, które pomogą wam w zagotowaniu tego specjału. Dzięki nim zachwycicie swoich gości pysznymi specjałami takimi jak uszka czy pierogi . Sprawdźcie koniecznie, jak się zabrać do dalszej obróbki zasuszonych zbiorów z lasu.

Gotowanie grzybów suszonych wymaga czasu

Nieprawidłowa obróbka termiczna grzybów suszonych może skończyć się niestrawnością , a czasem nawet poważnym zatruciem. Dlatego, zanim przystąpicie do przyrządzania dania z ich dodatkiem, ugotujcie je.

W tym celu wymoczone grzyby wrzucamy do świeżej wody — koniecznie zimnej na obu etapach — i zagotowujemy. Następnie postępujcie zależnie od wielkości kawałków. Całe grzyby gotujemy około godziny, rozdrobnione 25-30 minut.

Przed wyjęciem z wody warto skontrolować miękkość produktu. Jeżeli mimo upływu czasu nadal będą lekko twarde, wydłużamy gotowanie. Ni e zapomnijmy, że czas gotowania mierzyć należy od momentu, gdy woda z grzybami zawrze.

Co jeszcze zrobić by grzyby były lżej strawne?

Podczas obróbki termicznej produktu warto użyć ziół. Do grzybów pasuje m.in. kminek, tymianek, cząber czy rozmaryn. Zioła te wspomogą trawienie oraz zapobiegną niemiłym dolegliwościom.

Do gotowania dobrze jest dodać soli — podkręci ona smak specjału. Nie zapomnijmy też o zbieraniu powstającej na powierzchni wody piany. Dzięki temu gotowanie będzie przebiegało w bezpieczny sposób.

Moczenie grzybów
Moczenie grzybów suszonych powinno odbywać się w zimnej wodzie

Źródło zdjęcia: canva/jreika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: jakgotowac, haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy