Smakosze.pl Porady Jak ekspresowo rozmrozić zmrożone na kość mięso?
canva/Qwart, Getty Images Pro

Jak ekspresowo rozmrozić zmrożone na kość mięso?

21 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Rozmrażanie mięsa z zamrażalnika jest czasochłonne, na co wiele osób nie ma zwyczajnie czasu. Najbezpieczniejszą formą rozmrażania jest zostawienie kawałka na talerzu w lodówce na całą noc, gdzie powoli uzyska wyższą temperaturę. Jeśli jednak spieszy ci się i nie możesz sobie pozwolić na całonocne czekanie, wykorzystaj mikrofalówkę.

Mrożenie mięsa jest najlepszą formą konserwowania tego produktu. Bardzo niskie temperatury hamują rozwój bakterii i grzybów, dzięki czemu produkt nie zepsuje się nawet po wielu miesiącach przechowywania.

Czasem zdarza się jednak, że zapomni się o wyjęciu mięsa z zamrażalnika przed gotowaniem obiadu, więc jest zamrożone na kość. Poniżej prezentujemy najlepsze metody na uratowanie głównego posiłku dnia, który będzie smaczny i bardzo pożywny.

Rozmrażanie mięsa przy pomocy mikrofalówki

Niewielkie kawałki zamrożonego mięsa, jak pierś z kurczaka czy pojedynczy stek, wygodnie można rozmrażać z wykorzystaniem mikrofalówki. Urządzenie to posiada często funkcję "defrost", która przeznaczona jest właśnie do tego typu potrzeb.

Kawałek należy na początku wyjąć z opakowania i ułożyć na płaskim naczyniu, najlepiej sprawdzi się do tego zwykły talerz. Teraz wystarczy jedynie włożyć mięso do środka mikrofali, włączyć ją z funkcją "defrost" i odczekać od kilku, do kilkudziesięciu minut, aż na całej głębokości będzie miękkie i rozmrożone.

Należy oczywiście pamiętać, że im większy kawałek, tym więcej czasu potrzeba do pełnego rozmrożenia. Średniej wielkości pierś z kurczaka wymaga średnio 8-10 minut podgrzewania, a cała tuszka kurczaka powinna być gotowa po mniej więcej 30 minutach.

Najbezpieczniejsza metoda

Bez dwóch zdań najlepiej zostawić mięso w lodówce w głębokim naczyniu na całą noc. W jej wnętrzu panuje dodatnia temperatura, która rozmrozi potrzebny składnik, a przy okazji nie dopuści do nadmiernego rozwoju bakterii oraz grzybów, które mogą być niezdrowe lub niebezpieczne po spożyciu przez człowieka.

Odradzamy rozmrażanie w wodzie

Choć w wielu miejscach można przeczytać, że trzymanie mięsa w zimnej wodzie to skuteczny sposób, nie zalecamy stosowania go. Zanim wnętrze kawałka będzie miękkie, na powierzchni mogą zacząć rozmnażać się patogeny.

Dodatkowym minusem jest konieczność dolewania nowej, świeżej wody. Wtedy ryzykuje się niekontrolowane rozpryski wody, która zawiera w sobie drobinki mięsa, a także wszystkie mikroby, które się na nim znajdują. Gdy kropelki wylądują na przyborach kuchennych, dochodzi do zakażenia, którego powinno unikać się za wszelką cenę. Łatwo wtedy bowiem o zanieczyszczenie żywności, którą bezpośrednio będzie się spożywać.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować niezawodną wątróbkę z grzybami. Ten tekst wyjawia przykrą historię gościa weselnego, który nie mógł zjeść praktycznie żadnej potrawy na weselu.

Rozmrażanie mięsa w mikrofalówce

Źródło zdjęcia: canva/Korneeva_Kristina, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy