Smakosze.pl Porady Jak gotować białą kiełbasę , żeby nie pękała? Sprawdzony sposób
canva/ipsi501

Jak gotować białą kiełbasę , żeby nie pękała? Sprawdzony sposób

13 kwietnia 2022

Gotowanie białej kiełbasy wydaje się proste. Jednak odrobina nieuwagi wystarczy, by specjał popękał i oddał smak do wody. Wystarczy delikatnie naciąć kiełbasę, by uniknąć przykrej niespodzianki. Zobaczcie, co jeszcze warto zrobić, by wyszła miękka i soczysta.

Biała kiełbasa jest ważnym elementem wielkanocnego posiłku. Doskonale smakuje doskonale zarówno w żurku , jak i z sosem chrzanowym . Dobrej jakości specjał będzie zachwycał nawet po samym podgrzaniu. Trzeba tylko trzymać się kilku zasad.

Jak poprawnie gotować białą kiełbasę?

Przede wszystkim nie należy się spieszyć. Gotowanie rarytasu zawsze prowadzimy przy niewielkiej mocy palnika. W przeciwnym wypadku kotłująca się woda doprowadzi do powstania pęknięć.

Przed umieszczeniem kiełbasy we wrzątku warto ją naciąć w kilku miejscach. Ten patent pozwoli nam uniknąć sytuacji, w której ciśnienie, jakie wytworzy się wewnątrz wyrobu spowoduje, że osłonka przerwie się w sposób niekontrolowany.

Unikajmy również zbyt długiego gotowania wyrobu. Optymalny czas przyrządzania białej kiełbasy to 20-30 minut liczone od zagotowania wody . Kontrolując miękkość przy pomocy widelca, będziemy wiedzieli, kiedy jest gotowa.

Zadbajcie o dodatki smakowe, a biała kiełbasa będzie idealna

Do wody, w której parzymy specjał, warto dodać trochę przypraw, by wzbogacić smak i aromat. Do wody można wrzucić kilka ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe albo suszony majeranek. Zioła te idealnie komponują się z mięsem.

Nie zapomnijmy też o posoleniu płynu. Jeśli tego nie zrobimy, sól zawarta w kiełbasie przejdzie do wody, a sam specjał straci swoją wyrazistość. Dobrym pomysłem jest też wlanie odrobiny soku z cytryny, który pomoże zachować ładną barwę specjału.

Do kiełbasy warto dodać przyprawy, by wydobyć jej aromat
Do kiełbasy warto dodać przyprawy, by wydobyć jej aromat

Źródło zdjęcia: canva/Andrey Danilovich

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy