Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żurek bez zakwasu. Alternatywa dla klasyki
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.04.2022 18:08

Żurek bez zakwasu. Alternatywa dla klasyki

Żurek bez zakwasu
canva/gbh007

Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.

Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.

Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.

Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

Przepis na żurek bez zakwasu

Składniki:

  • 2 białe kiełbasy

  • 450 g wędzonego boczku

  • łyżka chrzanu

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • marchewka

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek suszony

  • łyżka mąki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Jak ugotować żurek bez zakwasu?

Boczek, marchew, cebulę, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie włóż do garnka, wlej wodę i ugotuj wywar. Gdy już marchewka będzie miękka, wyjmij ją razem z boczkiem, pokrój w kostkę i włóż do zupy.

Boczek do żurku

Źródło zdjęcia: canva/ondhajek Do żurku dodaj również ponacinane lekko kiełbasy, chrzan i gotuj kolejne 15-20 minut. Żurek zabiel śmietaną wymieszaną z odrobiną wywaru i mąką, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem, podaj z ugotowanymi na twardo jajkami, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Przepis Zupa