Żurek bez zakwasu. Alternatywa dla klasyki
Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.
Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.
Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.
Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.
Przepis na żurek bez zakwasu
Składniki:
2 białe kiełbasy
450 g wędzonego boczku
łyżka chrzanu
cebula
4 ząbki czosnku
marchewka
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
majeranek suszony
łyżka mąki
2 łyżki kwaśnej śmietany
Jak ugotować żurek bez zakwasu?
Boczek, marchew, cebulę, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie włóż do garnka, wlej wodę i ugotuj wywar. Gdy już marchewka będzie miękka, wyjmij ją razem z boczkiem, pokrój w kostkę i włóż do zupy.
Źródło zdjęcia: canva/ondhajek Do żurku dodaj również ponacinane lekko kiełbasy, chrzan i gotuj kolejne 15-20 minut. Żurek zabiel śmietaną wymieszaną z odrobiną wywaru i mąką, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem, podaj z ugotowanymi na twardo jajkami, smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Prosty przepis na jarski obiad
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent
Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny. Klasyka w doskonałym wydaniu