Smakosze.pl
Żurek bez zakwasu

canva/gbh007

Żurek bez zakwasu. Alternatywa dla klasyki

14 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Żurek bez zakwasu gotowany na wywarze z boczku, warzyw i kiełbasy jest bardzo aromatyczną zupą, którą przygotujesz błyskawicznie i co więcej zaskakująco łatwo. Dodaj do niej zamiast zakwasu chrzan, śmietanę i majeranek, a będzie prosto i pysznie. Poznaj przepis na żurek bez zakwasu, który prezentujemy poniżej.

Żurek jest zupą gotowaną na żytnim zakwasie, możesz ją jednak ugotować bez zaczynu, będzie równie smaczna i aromatyczna. Do przygotowania żurku bez zakwasu niezbędny będzie chrzan, śmietana i majeranek, które zagęszczą zupę i dodadzą jej wyraźnego smaku.

wieniec drożdżowy

Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku

CZYTAJ DALEJ

Wywar na żurek gotuję na wędzonym boczku z dodatkiem warzyw i ziół. Po ugotowaniu wywaru zawsze kroję boczek i marchewkę w kostkę i ponownie wrzucam do garnka. Kiełbaski kroję na mniejsze kawałki. Żurek podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.

Jeśli masz ochotę na pyszną, prostą i aromatyczną zupę- tu poznasz przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą.

Przepis na żurek bez zakwasu

Składniki:

  • 2 białe kiełbasy

  • 450 g wędzonego boczku

  • łyżka chrzanu

  • cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • marchewka

  • liść laurowy

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek suszony

  • łyżka mąki

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Jak ugotować żurek bez zakwasu?

Boczek, marchew, cebulę, liście laurowe, czosnek i ziele angielskie włóż do garnka, wlej wodę i ugotuj wywar. Gdy już marchewka będzie miękka, wyjmij ją razem z boczkiem, pokrój w kostkę i włóż do zupy.

Boczek do żurku

Źródło zdjęcia: canva/ondhajek

Do żurku dodaj również ponacinane lekko kiełbasy, chrzan i gotuj kolejne 15-20 minut. Żurek zabiel śmietaną wymieszaną z odrobiną wywaru i mąką, dopraw do smaku majerankiem, solą i pieprzem, podaj z ugotowanymi na twardo jajkami, smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybka szarlotka waniliowa na kruchym cieście. Pyszny deser na jesienne popołudnia

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >