Smakosze.pl Porady Jak gotować flaczki bez nieprzyjemnego zapachu?
commons.wikimedia.org/ Alina Zienowicz/ CC 2.5

Jak gotować flaczki bez nieprzyjemnego zapachu?

26 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaczki należą do klasyki polskich zup - najczęściej można zjeść je w restauracjach specjalizujących się w tradycyjnej kuchni polskiej, oraz na weselach, gdzie nieodzownie stanowi podstawę serwowanych dań. Podczas gotowania kucharze zmagają się jednak ze sporym problemem.

Główny składnik tej potrawy, czyli flaki wołowe, posiadają specyficzny i często nieprzyjemny zapach. Jeśli nieumiejętny kucharz nie wie jak się go pozbyć, cała zupa przejdzie tym aromatem i zniszczy całą przyjemność z jedzenia. Wystarczy jednak dodać liście laurowe, które swoim intensywnym aromatem zakryją zapach flaków.

Jak idealnie ugotować flaki?

Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w dobrej jakości surowce. W sklepach możemy zdobyć flaki wołowe gotowe, które należy jedynie podgrzać. Niestety, ich skład wypełniony jest wzmacniaczami smaku, solą, cukrem czy konserwantami. Dlatego znacznie lepiej przygotować je od podstaw.

Co ciekawe, zadanie oprawienia flaków wcale nie jest trudne. Należy na początku dokładnie umyć je pod bieżącą wodą, a następnie wymoczyć w czystej wodzie przez 3 godziny. Po wyjęciu z wody trzeba oczyścić je delikatną szczotką, opłukać i wstawić do garnka z wodą.

Tak oczyszczone flaczki należy obgotować 2-3 razy i często zmieniać wodę. Ostatnie gotowanie trwa około 3 godzin i wtedy też trzeba dodać liście laurowe, które nadadzą im smacznego aromatu, a także zakryją ewentualną resztę nieprzyjemnego zapachu.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze zmiany w godzinach pracy Biedronki oraz Lidla. W tym tekście z kolei prezentujemy niesamowity trik, który pozwala sprawdzić funkcjonowanie zamrażalnika.

Przepis na flaki

Składniki:

  • 3 kg krojonych flaków

  • 1 kurczak

  • ok. 1 kg wołowiny

  • 4 marchewki

  • 4 cebule

  • pół selera

  • 2 pietruszki

  • 5 listki laurowe

  • 10 ziaren ziela angielskiego

  • 1,5 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego

  • 1 łyżeczka cukru

  • czosnek

  • sól

  • majeranek

  • gałka muszkatołowa

  • pieprz

Zacznij od oczyszczenia flaków zgodnie z poradami powyżej. Gdy całość będzie już gotowa, czas ugotować rosół wołowy. Do osobnego garnka wrzuć wołowinę, warzywa, ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Gotuj zawartość, aż uzyskasz esencjonalny wywar.

Mięso wołowe pokrój w paski podobnie jak flaczki. Z wywaru wyciągnij wszystko poza marchewką, którą należy pokroić w kostkę. Dodaj do niego flaki, mięso oraz marchewkę. Dopraw całość majerankiem, gałką muszkatołową, solą, czosnkiem oraz pieprzem. Zagotuj jeszcze przez 10 minut i podawaj z pajdą świeżego chleba. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: mojegotowanie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy