Genialny trick na sprawdzenie sprawności zamrażalki
Obecnie praktycznie każda duża lodówka jest wyposażona w zamrażalnik - większość z nas nie wyobraża sobie braku tego urządzenia w swojej kuchni. Dzięki niemu możemy przechowywać produkty spożywcze przez długi czas, bez konieczności solenia ich czy suszenia.
Nie jest ono jednak idealne i niezawodne. Wystarczy kilkugodzinny brak prądu, spowodowany jakąś awarią, a cała lodówka przestaje chłodzić. Jeśli po kilkunastu godzinach prąd powróci, prawdopodobnie nie zorientujemy się, że żywność się rozmroziła. Na szczęście istnieje banalnie prosty sposób, aby to sprawdzić.
Moneta w zamrażalniku da ci większe bezpieczeństwo
Oczywiście lodówka wyposażona jest w grubą warstwę termoizolacyjną, lecz nie jest ona w stanie zapobiec utracie zimna w nieskończoność. Wtedy z pomocą przychodzi moneta w kubku, która pozwoli ci zorientować się, że żywność w zamrażalniku uległa rozmrożeniu.
Wystarczy wlać do kubka wodę i wstawić go na kilkanaście godzin do chłodziarki. Gdy woda wewnątrz naczynia całkowicie zamarznie, połóż na powierzchni lodu i ponownie wstaw kubek do urządzenia. Teraz możesz ze spokojem wyjechać na długo wyczekiwane wakacje.
Po powrocie sprawdź kubek
Zanim zaczniesz przygotowywać jedzenie z zamrożonych produktów, sprawdź jak wygląda kubek. Jeśli moneta jest ciągle w tym samym miejscu, zamrażalnik chłodził przez całą twoją nieobecność bez żadnych przerw - to znak, że żywność jest bezpieczna w jedzeniu.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy przepis na najlepszy i zupełnie inny niż zwykle kotlet schabowy. W tym tekście z kolei prezentujemy sok z buraka, którego częste picie znacznie poprawia zdrowie i kondycję organizmu.
Jeśli jednak moneta znajduje się wewnątrz lodu lub na dnie kubka - zamrażarka nie działała przez dłuższy czas i produkty w jej wnętrzu uległy całkowitemu lub częściowemu rozmrożeniu. Spożywanie takiego jedzenia wiąże się z ryzykiem, ponieważ mogły rozwinąć się w nim groźne dla zdrowia patogeny.
Źródło: facebook.com/sheila.p.russell
Jak optymalnie mrozić produkty?
Przede wszystkim nie wolno wkładać do zamrażalnika ciepłych lub gorących dań. Wysoka temperatura rozmrozi resztę zawartości, a także może wpłynąć na termostat, który ulegnie rozregulowaniu. Z tego powodu żywność łatwo może się zepsuć.
Gotowe dania warto podzielić na kilka mniejszych porcji, dzięki czemu unikniesz konieczności rozmrażania całego garnka zupy czy sosu. W takiej sytuacji wystarczy, że wyciągniesz potrzebną ci ilość, a reszta będzie spokojnie czekała na swoją kolej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: polki.pl