Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych
Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.
Szybka i niedroga propozycja obiadowa
Nawet osoby, które z pasją podejmują się kulinarnym aktywnością, mogą mieć zbyt wiele na głowie, by spędzać godziny w kuchni. Na szczęście brak czasu nie musi być równoznaczny z brakiem przyjemności płynącej z jedzenia.
Na naszym portalu już wcześniej przedstawialiśmy przepisy na proste i niedrogie obiady. Przykładem jest, chociażby ta receptura. Dziś weźmiemy się za danie, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.
Potrawy, w których makaron gra główną rolę, przeważnie nie wymagają wiele pracy. Niedawno podzieliliśmy się przepisem, w którym jednym z głównych składników był ser camembert. W poniższym przepisie również odgrywa on istotną rolę.
Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i serami przeważnie zajmuje około 30 minut. Potrzebne produkty można dostać praktycznie we wszystkich sklepach. Nie wydamy na nie zbyt wiele pieniędzy. Co musimy przygotować?
600 g makaronu penne
900 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
150 g suszonych pomidorów bez zalewy
150 g oliwek
4 sery camembert
6 ząbków czosnku
320 ml śmietany 18%
5 g papryki wędzonej
5 g suszonej bazylii
5 g suszonego oregano
odrobina soli i pieprzu
oliwa
(Jakub Kossakowski / materiały własne)
Banalnie prosty przepis na przepyszny makaron
Na początku rozdrabniamy czosnek. Odstawiamy go na około 5 minut, by nabrał bardziej intensywnego smaku. Szpinak rozmrażamy na patelni. Gotujemy wodę na makaron i dodajemy do niej sól oraz oliwę.
Czosnek podsmażamy na osobnej patelni. Śmietanę mieszamy z przyprawami. Kiedy szpinak już się rozmrozi i odparuje z niego większość wody, wówczas dodajemy do niego czosnek. Całość jeszcze trochę podgrzewamy i wzbogacamy o śmietanę.
Makaron umieszczamy we wrzątku. Do sosu dodajemy pokrojone w cienkie plastry sery camembert. Gdy zaczną się rozpuszczać, wzbogacamy mieszankę o pokrojone suszone pomidory. Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć.
Ugotowany makaron odcedzamy. Na dnie garnka powinno pozostać trochę wody ze skrobią. Penne ponownie umieszczamy w naczyniu. Całość zalewamy sosem. Dodajemy również oliwki. Jeśli są mniejsze, to nie musimy ich kroić. Po zamieszaniu nasze danie jest już gotowe. Prośby o dokładkę są niemal pewne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Przepis autorski