Makaron ze szpinakiem i serem
Jakub Kossakowski / materiały własne

Szpinakowa uczta z serem i makaronem w rolach głównych

Nie da się ukryć, ze makaron odgrywa istotną rolę w kulinariach. Na jego bazie przygotowujemy wiele wybornych dań. Zabiegani smakosze powinni wypróbować przepis na makaron z dodatkiem szpinaku i serów. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Gotowanie obiadu czasami potrafi zająć nam wiele czasu. Nie zawsze jesteśmy w stanie go na to przeznaczyć. W takich sytuacjach warto sięgnąć po proste przepisy. Niektóre z nich pozwalają na przyrządzenie nie lada rarytasów.

Szybka i niedroga propozycja obiadowa

Nawet osoby, które z pasją podejmują się kulinarnym aktywnością, mogą mieć zbyt wiele na głowie, by spędzać godziny w kuchni. Na szczęście brak czasu nie musi być równoznaczny z brakiem przyjemności płynącej z jedzenia.

Na naszym portalu już wcześniej przedstawialiśmy przepisy na proste i niedrogie obiady. Przykładem jest, chociażby ta receptura. Dziś weźmiemy się za danie, które sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Potrawy, w których makaron gra główną rolę, przeważnie nie wymagają wiele pracy. Niedawno podzieliliśmy się przepisem, w którym jednym z głównych składników był ser camembert. W poniższym przepisie również odgrywa on istotną rolę.

Czy zrobimy spożywcze zakupy w niedzielę?Czy zrobimy spożywcze zakupy w niedzielę?Czytaj dalej

Przygotowanie makaronu ze szpinakiem i serami przeważnie zajmuje około 30 minut. Potrzebne produkty można dostać praktycznie we wszystkich sklepach. Nie wydamy na nie zbyt wiele pieniędzy. Co musimy przygotować?

  • 600 g makaronu penne
  • 900 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g suszonych pomidorów bez zalewy
  • 150 g oliwek
  • 4 sery camembert
  • 6 ząbków czosnku
  • 320 ml śmietany 18%
  • 5 g papryki wędzonej
  • 5 g suszonej bazylii
  • 5 g suszonego oregano
  • odrobina soli i pieprzu
  • oliwa

Makaron z przepysznym sosem

(Jakub Kossakowski / materiały własne)

Banalnie prosty przepis na przepyszny makaron

Na początku rozdrabniamy czosnek. Odstawiamy go na około 5 minut, by nabrał bardziej intensywnego smaku. Szpinak rozmrażamy na patelni. Gotujemy wodę na makaron i dodajemy do niej sól oraz oliwę.

Czosnek podsmażamy na osobnej patelni. Śmietanę mieszamy z przyprawami. Kiedy szpinak już się rozmrozi i odparuje z niego większość wody, wówczas dodajemy do niego czosnek. Całość jeszcze trochę podgrzewamy i wzbogacamy o śmietanę.

Makaron umieszczamy we wrzątku. Do sosu dodajemy pokrojone w cienkie plastry sery camembert. Gdy zaczną się rozpuszczać, wzbogacamy mieszankę o pokrojone suszone pomidory. Wszystkie składniki musimy ze sobą połączyć.

Ugotowany makaron odcedzamy. Na dnie garnka powinno pozostać trochę wody ze skrobią. Penne ponownie umieszczamy w naczyniu. Całość zalewamy sosem. Dodajemy również oliwki. Jeśli są mniejsze, to nie musimy ich kroić. Po zamieszaniu nasze danie jest już gotowe. Prośby o dokładkę są niemal pewne.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Przepis autorski

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł