Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały? Kucharka pokazała, co dorzuca do garnka
Jajka na twardo i na miękko są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek i innych dań. Jajka często jednak pękają podczas gotowania, a podczas ich obierania, oprócz skorupek zwykle odrywamy również kawałki ściętego biała. Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały?
Wiele osób do garnka z wodą dodaje również sól, która ma pomóc w obieraniu. Przyprawa nie zawsze skutkuje, mamy jednak sprawdzony patent na proste obieranie jajek. Kucharka zdradziła swój sposób- do garnka z wodą dodaje plaster cytryny.
Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały? Pamiętajmy również o samym wkładaniu jajek do zimnej wody, róbmy to bardzo delikatnie, aby nie uszkodzić skorupki. Jajka musimy gotować również określoną ilość czasu, wtedy będą idealne.
Jak poznać, czy jajka są świeże? Włóż surowe jajko do szklanki z wodą, jeśli opadnie na dno oznacza to, że jest idealnie świeże. Jajka, które unoszą się na powierzchni do świeżych natomiast nie należą.
Jak gotować jajka, żeby dobrze się obierały i nie pękały?
Sekretem idealnie ugotowanych jajek jest dodatek cytryny do wody, w której będziesz je gotować. Wlej zimną wodę do rondelka, włóż delikatnie jajka, gruby plaster cytryny.
Ugotuj jajka pod przykryciem. Jajka po ugotowaniu zalej zimną wodą i obierz, skorupki odejdą bez naruszenia struktury jajek.
Jak długo gotować jajka?
Jajka gotuj od 3 do nawet 10 minut, w zależności od tego, jak bardzo ścięte żółtko chcesz uzyskać. Jajka na miękko gotuj 3- 4 minuty od momentu zagotowania się wody.
Jajka na twardo natomiast potrzebują 8 minut, jeśli są jednak większe, gotuj je 2 minuty dłużej. Po ugotowaniu zalej je zimną wodą i odstaw na chwilę, następnie podaj.
Jajka na twardo są świetnym dodatkiem do sałatek- tu poznasz przepis na wyśmienitą sałatkę nicejską z tuńczykiem, jest idealna na lunch lub kolację. Z jajek i pieczarek zrobisz również rewelacyjny farsz na krokiety , wszyscy będą zachwyceni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotuj z Maszką na kanale YouTube