Krokiety z pieczarkami i jajkiem - prosty przepis na pyszny obiad
Krokiety z pieczarkami i jajkiem to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Krokiety mają delikatny, pieczarkowo-jajeczny farsz i złocistą, chrupiącą skórkę. Są lekkie i doskonałe w smaku. Podane z barszczykiem czerwonym tworzą genialne danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem.
Krokiety to naprawdę proste danie, które przygotujesz szybko i z ulubionymi dodatkami. Wszyscy dobrze znamy krokiety z kapustą, mięsem i grzybami, jednak mało kto słyszał o krokietach z pieczarkami i jajkiem, a szkoda. Farsz z pieczarek podsmażonych na maśle i jajek na twardo jest genialną alternatywą dla tradycyjnych krokietów i z pewnością posmakują wszystkim smakoszom.
Wytrawne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce, oprószone szczypiorkiem i niezwykle smacznym farszem to połączenie, którego musisz spróbować. Do krokietów przygotuj również domowy barszczyk czerwony, doskonały do pierogów, krokietów i uszek.
Przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem
Składniki na około 10 krokietów:
250 ml mleka
250 ml wody
250 g mąki pszennej
szczypta soli
2 jajka
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
3 jajka
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta do obtoczenia krokietów
szczypiorek
olej do smażenia
Jak przygotować krokiety z pieczarkami i jajkiem?
Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki zmiksuj, aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe, następnie usmaż naleśniki.
Przygotuj farsz: ugotuj 2 jajka na twardo, pieczarki drobno pokrój i podsmaż na maśle z cebulką, pieprzem i solą. Jajka na twardo zetrzyj na tarce, włóż do miski, dodaj pieczarki, wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj.
Farsz wykładaj na środek naleśnika i zawiń, aby powstał krokiet, następnie obtocz go kolejno w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smaż z każdej strony do uzyskania złotej panierki. Krokiety oprósz szczypiorkiem.
Smacznego.