Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z pieczarkami i jajkiem - prosty przepis na pyszny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 19.11.2021 01:00

Krokiety z pieczarkami i jajkiem - prosty przepis na pyszny obiad

Krokiety z pieczarkami i jajkiem
canva/Q77photo

Krokiety z pieczarkami i jajkiem to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Krokiety mają delikatny, pieczarkowo-jajeczny farsz i złocistą, chrupiącą skórkę. Są lekkie i doskonałe w smaku. Podane z barszczykiem czerwonym tworzą genialne danie dla całej rodziny. Poznaj przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem.

Krokiety to naprawdę proste danie, które przygotujesz szybko i z ulubionymi dodatkami. Wszyscy dobrze znamy krokiety z kapustą, mięsem i grzybami, jednak mało kto słyszał o krokietach z pieczarkami i jajkiem, a szkoda. Farsz z pieczarek podsmażonych na maśle i jajek na twardo jest genialną alternatywą dla tradycyjnych krokietów i z pewnością posmakują wszystkim smakoszom.

Wytrawne ciasto naleśnikowe w złocistej panierce, oprószone szczypiorkiem i niezwykle smacznym farszem to połączenie, którego musisz spróbować. Do krokietów przygotuj również domowy barszczyk czerwony, doskonały do pierogów, krokietów i uszek.

Przepis na krokiety z pieczarkami i jajkiem

Składniki na około 10 krokietów:

  • 250 ml mleka

  • 250 ml wody

  • 250 g mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 2 jajka

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 3 jajka

  • cebula

  • łyżka masła

  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • jajko

  • bułka tarta do obtoczenia krokietów

  • szczypiorek

  • olej do smażenia

Jak przygotować krokiety z pieczarkami i jajkiem?

Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki zmiksuj, aby powstało dość gęste ciasto naleśnikowe, następnie usmaż naleśniki.

Przygotuj farsz: ugotuj 2 jajka na twardo, pieczarki drobno pokrój i podsmaż na maśle z cebulką, pieprzem i solą. Jajka na twardo zetrzyj na tarce, włóż do miski, dodaj pieczarki, wbij surowe jajko i dokładnie wymieszaj.

Farsz wykładaj na środek naleśnika i zawiń, aby powstał krokiet, następnie obtocz go kolejno w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smaż z każdej strony do uzyskania złotej panierki. Krokiety oprósz szczypiorkiem.

Smacznego.

Tagi: Jajka Grzyby