Smakosze.pl Porady Jak gotować kalafiora, żeby był biały i pachnący? Wyjaśniamy krok po kroku
canva/KEVMA21

Jak gotować kalafiora, żeby był biały i pachnący? Wyjaśniamy krok po kroku

8 maja 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Wiecie, jak gotować kalafiora, żeby był biały i pachnący? Wyjaśniamy krok po kroku, co należy zrobić. Na wstępie jednak możemy wam powiedzieć, że do wody, w której gotuje się warzywo, wystarczy wsypać szczyptę cukru. Dodatek tej przyprawy zrobi dużą różnicę. Będziecie zaskoczeni. Kalafior nigdy nie był tak biały.

Kalafior to pyszne warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Można je zapiekać, smażyć, ale najczęściej jednak je gotujemy. W tym ostatnim przypadku często zdarza się, że gotowy kalafior nie zachęca zapachem, a na dodatek nie jest śnieżnobiały. Co zrobić, by to zmienić?

Jak należy gotować kalafiora, by był smaczny i apetyczny?

Jeśli chcecie, by ugotowany kalafior zachwycił was białym kolorem i przyjemnym zapachem, wsypcie do wrzątku, w którym się gotuje szczyptę cukru. Może być nawet łyżeczka tej przyprawy, bo dzięki niej warzywo też szybciej stanie się odpowiednio miękkie.

Innym sposobem jest dodanie do wody łyżeczki sody oczyszczonej. Ona również zapobiega zżółknięciu warzywa i neutralizuje nieprzyjemną woń towarzyszącą gotowaniu kalafiora.

Niektórzy dodają też do wrzątku trochę mleka. Wystarczy pół szklanki tego płynu, by zniknął charakterystyczny, kalafiorowy zapach.

W tym samym celu możecie też sięgnąć po odrobinę soku z cytryny, listek laurowy lub dużą szczyptę mielonej gałki muszkatołowej.

Ile i jak gotować kalafior?

Kalafior nie lubi długiego gotowania. Gdy jest rozgotowany, staje się mniej smaczny i bardziej wywołuje wzdęcia. Dlatego po wrzuceniu go do wrzątku należy go gotować 5-8 minut. Wtedy będzie półmiękki i lekko chrupiący.

Warzywo to można też ugotować na parze. Wtedy trudno jest o rozgotowanie, a i kalafior nie traci tylu wartości odżywczych. Poza tym jest smaczny i chrupiący. Po podzieleniu go na różyczki trzeba je ułożyć na sicie i gotować ok. 30 minut.

W czasie gotowania kalafiora trzeba również pamiętać o tym, by uchylić pokrywkę. Wtedy warzywo nie skumuluje nieprzyjemnego zapachu.

Na naszej stronie znajdziecie też wiele innych porad przydatnych w kuchni. Sprawdźcie, jak gotować szparagi , a także, w jaki sposób szybko ugotować ziemniaki .

kalafior
kalafior

Źródło zdjęcia: canva/jmillard37

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku, dziendobry.tvn, winiary

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy