Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala
Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Klasyczny specjał najlepiej smakuje wtedy, gdy jest lekki, soczysty i puszysty. Taki właśnie uzyskamy, jeśli do mięsnej masy dodamy sodę oczyszczoną. Wystarczy tylko dobrze ją wyrobić, a po usmażeniu będzie zachwycająca. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Kotlety mielone można doprawiać różnymi przyprawami np. czosnkiem niedźwiedzim czy ostrą papryką. Żadna jednak nie pomoże, jeśli masa będzie twarda i zbita. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że mięso zmięknie i stanie się bardziej soczyste. Raz z patentu skorzystacie, a już zawsze będziecie przyrządzać je w ten sposób.
Przepis na delikatne kotlety mielone z sodą oczyszczoną
Składniki:
500 g mielonej wołowiny
300 g mięsa z łopatki wieprzowej
200 g chudej jagnięciny lub baraniny
200 ml bulionu, najlepiej wołowego
8 g sody oczyszczanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
szczypta świeżo mielonego pieprzu
sól w ilości do smaku
odrobina wody
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Bulion powoli podgrzewamy — nie może być zimny. Zmielone mięsa umieszczamy w dużej misce. Sok z cytryny łączymy z sodą, a następnie dodajemy mieszankę do miski. Wsypujemy też pieprz.
Ugniatamy masę dłonią, stopniowo wlewając lekko ciepły bulion. Proces powinien potrwać około kwadransa — wtedy osiągniemy naprawdę puszyste i gładkie mięso, z którego przygotujemy fantastyczne kotlety. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na godzinę.
Czosnek obieramy i siekamy, a następnie przygotowujemy z niego pastę, dodając do warzywa nieco wody i sól. Po wyjęciu mięsa z lodówki dodajemy czosnek i starannie mieszamy składniki przez 5 minut.
Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety mielone i smażymy je na średnim ogniu z dodatkiem oleju rzepakowego. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Liriya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty przepis na pulpety w sosie koperkowym. Pyszny obiad za niewielkie pieniądze
Jakich warzyw nie należy jeść na surowo? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
Puszysty omlet na śmietanie. Fantastyczne śniadanie z 3 składników
Źródło: przepisy, kobieceinspiracje