Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala

Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala

Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną?
canva/Professor25

Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Klasyczny specjał najlepiej smakuje wtedy, gdy jest lekki, soczysty i puszysty. Taki właśnie uzyskamy, jeśli do mięsnej masy dodamy sodę oczyszczoną. Wystarczy tylko dobrze ją wyrobić, a po usmażeniu będzie zachwycająca. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kotlety mielone można doprawiać różnymi przyprawami np. czosnkiem niedźwiedzim czy ostrą papryką. Żadna jednak nie pomoże, jeśli masa będzie twarda i zbita. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że mięso zmięknie i stanie się bardziej soczyste. Raz z patentu skorzystacie, a już zawsze będziecie przyrządzać je w ten sposób.

Przepis na delikatne kotlety mielone z sodą oczyszczoną

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej

  • 200 g chudej jagnięciny lub baraniny

  • 200 ml bulionu, najlepiej wołowego

  • 8 g sody oczyszczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

  • sól w ilości do smaku

  • odrobina wody

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bulion powoli podgrzewamy — nie może być zimny. Zmielone mięsa umieszczamy w dużej misce. Sok z cytryny łączymy z sodą, a następnie dodajemy mieszankę do miski. Wsypujemy też pieprz.

Ugniatamy masę dłonią, stopniowo wlewając lekko ciepły bulion. Proces powinien potrwać około kwadransa — wtedy osiągniemy naprawdę puszyste i gładkie mięso, z którego przygotujemy fantastyczne kotlety. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na godzinę.

Czosnek obieramy i siekamy, a następnie przygotowujemy z niego pastę, dodając do warzywa nieco wody i sól. Po wyjęciu mięsa z lodówki dodajemy czosnek i starannie mieszamy składniki przez 5 minut.

Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety mielone i smażymy je na średnim ogniu z dodatkiem oleju rzepakowego. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Kotlety mielone wyjdą idealne, jeśli do mięsa dodamy nieco sody oczyszczonej
Kotlety mielone wyjdą idealne, jeśli do mięsa dodamy nieco sody oczyszczonej

Źródło zdjęcia: canva/Liriya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, kobieceinspiracje