Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?

Jak przygotować szparagi, żeby nie były gorzkie?
canva/rolbos

Szparagi są smakowitym warzywem sezonowym, po które warto sięgnąć nim znikną. Białe łodygi będą pozbawione nieprzyjemnej goryczki, jeśli do wody, w której je będziemy gotowali, wlejemy mleko. Wystarczy odrobina dodana po 3-5 minutach od rozpoczęcia podgrzewania. Koniecznie sprawdźcie nasz patent. Dzięki niemu pokochacie smak warzywa.

Szparagi przyrządzić możemy na kilka różnych sposobów. Najprostsze będzie ugotowanie, zapieczenie lub zgrillowanie. Zdradzaliśmy już najlepsze pomysły na to, z czym je podać. Dziś podpowiemy jak je ugotować, by ustrzec się nieprzyjemnego gorzkiego smaku.

Jak przyrządzić białe szparagi?

Przygotowanie białych szparagów wymaga nieco wysiłku. Warzywo trzeba umyć i obrać. W łodydze bowiem zawarte są niejadalne włókna. Konieczne będzie też usunięcie zdrewniałej końcówki.

Najlepszym sposobem ich gotowania będzie pionowe zanurzenie ich w osolonej wodzie. Dobrze też jest dodać do niej nieco cukru czy masła. Proces powinien trwać od 7 do 10 minut, zależnie od tego, jaki stopień miękkości warzywa preferujemy.

Dodatkiem, którego pomijać nie warto, jest też mleko. Wlewając nieco krowiego płynu w połowie gotowania warzyw, sprawimy, że nasze szparagi nie będą miały nieprzyjemnego gorzkiego posmaku, który potrafi zepsuć nawet najbardziej wyszukane dania.

Przygotowanie zielonych szparagów jest prostsze

W przeciwieństwie do białej odmiany, zielonego warzywa obierać nie trzeba. Jeśli starannie usuniemy zdrewniałe końce i ich nie rozgotujemy, będziemy mogli cieszyć się wyśmienitym smakiem i przyjemną, lekko chrupiącą konsystencją.

Szparagi zielone gotowe do spożycia będą już po 3 minutach gotowania we wrzątku. Wtedy będą przyjemnie chrupiące — wprost idealne do sałatek. Jeśli chcemy je wykorzystać do przyrządzenia zupy, warto pogotować je nieco dłużej, najlepiej do 5 minut. Wtedy łatwiej je rozdrobnimy.

Białe szparagi są idealne do przygotowania zupy krem
Białe szparagi są idealne do przygotowania zupy krem

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ofeminin