Przepis na placki po litewsku. Tani i przepyszny obiad
Placki po litewsku to pomysł na prosty i tani obiad, który stanie się absolutnym hitem w Twojej kuchni. Złote, delikatne placki z nadzieniem z mięsa mielonego są tak smaczne, że błyskawicznie znikają z talerzy. Poznaj przepis na placki po litewsku- tani i przepyszny obiad.
Kuchnia litewska słynie z wielu smacznych, prostych dań. Chłodnik litewski, kołduny, ser jabłkowy to tylko niektóre z nich. Doskonałym daniem tradycyjnym są również bliny, czyli placki ziemniaczane po litewsku. Placki przygotujesz samodzielnie w bardzo prosty sposób, są idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.
Placki zrób z młodych ziemniaków, do farszu wykorzystaj mięso mielone i czosnek. Danie przygotujesz z kilku składników, placki po litewsku będą najsmaczniejsze, kiedy najpierw podsmażysz je na patelni, a później dopieczesz chwilę w piekarniku. Placki podaj z kwaśną śmietaną, koperkiem lub natką pietruszki.
Coraz cieplejsze dni to idealna pora na chłodnik litewski- tu poznasz przepis na chłodnik z buraków, jest lekki, pożywny i pyszny.
Przepis na placki po litewsku
Składniki na 4-5 porcji:
800 g młodych ziemniaków
300 g mięsa mielonego wieprzowego
duża cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
łyżka soli
pół łyżeczki pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej rzepakowy do smażenia
kwaśna śmietana 18%
koperek lub natka pietruszki do podania
Jak zrobić placki po litewsku?
Ziemniaki i cebulę obierz i zetrzyj na tarce, następnie odsącz z nadmiaru wody. Masę przełóż do miski, wymieszaj z jajkami, mąką, solą i pieprzem. Ząbki czosnku posiekaj drobno i zeszklij na oleju, następnie dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem według uznania i usmaż.
Przygotuj większą patelnię do smażenia placków. Na rozgrzany olej wykładaj masę ziemniaczaną i smaż, aż zacznie się rumienić. Zdejmij patelnię z palnika, na każdy placek wyłóż usmażone mięso i przykryj je masą ziemniaczaną.
Ponownie zacznij smażyć placki, aż przysmażysz je na złoty kolor. Gotowe placki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika bez termoobiegu, piecz 10-15 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ mikafotostok Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl