Jak gotować zamrożone pierogi? Garść cennych informacji
Czy wiecie, jak gotować zamrożone pierogi? Wigilijne danie nie wyjdzie smaczne, jeśli zapomnimy o jednej ważnej regule. Produkt z zamrażarki wcale nie musi być przyrządzany dłużej niż świeży. Podpowiadamy, jak uniknąć błędu.
Wcześniejsze przygotowywanie dań świątecznych i ich mrożenie jest doskonałą strategią, by uniknąć spędzania całego okresu przedświątecznego w kuchni. W przypadku pierogów trzeba jednak szczególnie ostrożnie podejść do ich odgrzania. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania, nie będą zachwycały smakiem tak, jak tuż po przyrządzeniu.
Jak gotować zamrożone pierogi? Nie dłużej niż świeże
Jeśli rarytas, który odgrzewamy, robiliśmy samodzielnie — i w związku z tym nie mamy instrukcji gotowania po zamrożeniu — kierować powinniśmy się tymi samymi zasadami, co w przypadku pierogów świeżych. Te zawsze gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zazwyczaj zajmuje im to około 5 minut od rozpoczęcia przyrządzania.
Ważny jest też moment i sposób ich wrzucania. Należy to robić dopiero po doprowadzeniu wody w garnku do wrzenia oraz stopniowo — dodawane sztuki nie powinny przerywać intensywnego gotowania się wody. Dobrze jest też wrzątek posolić, by smak pierogów nie przechodził do płynu.
Bardzo istotne jest też dobranie liczny odgrzewanych pierogów do wielkości garnka i objętości wody, jaką jesteśmy w stanie do niego wlać. Na każde pół litra płynu nie powinno przypadać więcej niż 100 g smakowitego wyrobu.
O czym jeszcze warto pamiętać, odgrzewając mrożone pierogi?
Raz rozmrożonego wyrobu nie wolno już ponownie zamrażać. Dlatego też warto wyjąć z chodu tylko tyle pierogów, ile będziemy w stanie zjeść jednorazowo. Polecamy też osobno gotować pierogi, które różnią się farszem — jeśli któryś jednak pęknie, nie zaburzy smaku tych, o innym charakterze.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne pierogi. Szczególnie polecamy prosty patent na wegańskie rarytasy z soczewicą oraz z tofu i ziemniakami — smakują niczym klasyczne ruskie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kapusta z grzybami wyszła za kwaśna? 1 składnik doskonale zneutralizuje jej smak
-
W te święta zachwyć swoich bliskich pysznymi cynamonkami. Znamy najprostszy przepis
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama