Smakosze.pl Porady Jak gotować zamrożone pierogi? Garść cennych informacji
canva/pixelshot

Jak gotować zamrożone pierogi? Garść cennych informacji

24 grudnia 2022

Czy wiecie, jak gotować zamrożone pierogi? Wigilijne danie nie wyjdzie smaczne, jeśli zapomnimy o jednej ważnej regule. Produkt z zamrażarki wcale nie musi być przyrządzany dłużej niż świeży. Podpowiadamy, jak uniknąć błędu.

Wcześniejsze przygotowywanie dań świątecznych i ich mrożenie jest doskonałą strategią, by uniknąć spędzania całego okresu przedświątecznego w kuchni. W przypadku pierogów trzeba jednak szczególnie ostrożnie podejść do ich odgrzania. Jeśli przesadzimy z czasem gotowania, nie będą zachwycały smakiem tak, jak tuż po przyrządzeniu.

Jak gotować zamrożone pierogi? Nie dłużej niż świeże

Jeśli rarytas, który odgrzewamy, robiliśmy samodzielnie — i w związku z tym nie mamy instrukcji gotowania po zamrożeniu — kierować powinniśmy się tymi samymi zasadami, co w przypadku pierogów świeżych. Te zawsze gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zazwyczaj zajmuje im to około 5 minut od rozpoczęcia przyrządzania.

Ważny jest też moment i sposób ich wrzucania. Należy to robić dopiero po doprowadzeniu wody w garnku do wrzenia oraz stopniowo — dodawane sztuki nie powinny przerywać intensywnego gotowania się wody. Dobrze jest też wrzątek posolić, by smak pierogów nie przechodził do płynu.

Bardzo istotne jest też dobranie liczny odgrzewanych pierogów do wielkości garnka i objętości wody, jaką jesteśmy w stanie do niego wlać. Na każde pół litra płynu nie powinno przypadać więcej niż 100 g smakowitego wyrobu.

O czym jeszcze warto pamiętać, odgrzewając mrożone pierogi?

Raz rozmrożonego wyrobu nie wolno już ponownie zamrażać. Dlatego też warto wyjąć z chodu tylko tyle pierogów, ile będziemy w stanie zjeść jednorazowo. Polecamy też osobno gotować pierogi, które różnią się farszem — jeśli któryś jednak pęknie, nie zaburzy smaku tych, o innym charakterze.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne pierogi. Szczególnie polecamy prosty patent na wegańskie rarytasy z soczewicą oraz z tofu i ziemniakami — smakują niczym klasyczne ruskie.

Wiemy, jak gotować zamrożone pierogi
canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy