Jak gotować ziemniaki – w zupie czy osobno?
Ziemniaki mogą wydawać się niepozornym warzywem, jednak tajniki gotowania ich do zupy są znacznie bardziej zawiłe, niż większość ludzi zdaje sobie sprawę. Okazuje się bowiem, że w zależności od metody gotowania, zależy smak oraz jakość dania.
Niektóre zupy bez ziemniaków nie byłyby tym samym - to w końcu dzięki nim wywar staje się gęsty i sycący. Nieumiejętna obróbka kartofli może jednak sprawić, że zupa przestanie być smaczna.
Ziemniaki gotować w zupie czy osobno?
Niektórzy z pewnością zauważyli, że gotowanie ziemniaków w pewnych rodzajach zup kończy się fiaskiem - wtedy wylewamy zupę lub musimy wyławiać nieugotowane kostki z ziemniaków, które są twarde i surowe. Dlaczego tak się dzieje?
Za taki efekt odpowiada pH zupy. Kwaśne roztwory znacznie wydłużają czas potrzebny do ugotowania ziemniaków, dlatego standardowe 20 minut może nie wystarczyć. Jeśli dodano do zupy kwaśny składnik, taki jak zakwas na żur, ziemniaki należy gotować osobno.
Co może się stać, gdy dodasz surowe ziemniaki do zupy?
Innym rozwiązaniem jest dodanie kwaśnych składników na samym końcu, bezpośrednio przed podaniem. Osobne ugotowanie kartofli jest jednak znacznie wygodniejsze z jeszcze jednego powodu - długi czas pływania w zimnej zupie, zmienia ich smak na gorszy.
Źródło: Pexels/C Technical
Po kilkunastu godzinach smak ziemniaków może się zmienić, co wpłynie na pogorszenie się walorów smakowych całej zupy. Gdy gotujemy je oddzielnie, nie będziemy mieć tego problemu. Co więcej, mamy większą łatwość w kontrolowaniu porcji i ilości pyrek.
Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych sposobów na ułatwienie kuchennej pracy, warto sprawdzić kilka innych naszych artykułów. W tym tekście poznasz przepis na dietetyczne pączki od Ani Lewandowskiej. Z kolei tutaj opisujemy, jak zrobić pierogi z jagodami od siostry Anastazji.
Dlaczego warto jeść ziemniaki?
Ziemniaki są także ważne z jeszcze jednego powodu - wypełnione są witaminami i minerałami. Zawierają witaminy z grupy B oraz niewielką ilość prowitaminy A. Sporo w nich również m.in. sodu, żelaza czy magnezu, a także są świetnym źródłem witaminy C.
Warto również pamiętać o najlepszych metodach gotowania kartofli, np. gotowaniu na parze. Ten sposób pozwala zachować, to co w nich najlepszy, bez utraty cennych minerałów i witamin.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mamadu