Smakosze.pl Porady Jak idealnie ugotować jajka?
canva/9george

Jak idealnie ugotować jajka?

2 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Gotowanie jajek jest proste. Niby tak, jednak często, gdy już zaczniemy jeść jajko, okazuje się, że miało być miękkie, a jest twarde lub co gorsza, gumowate. No właśnie, wiecie jak idealnie ugotować jajka? Ile czasu powinno się gotować jajka na miękko, a ile na twardo? Podajemy szczegóły.

Jajka często jemy na śniadanie. Sadzone, w postaci jajecznicy czy gotowane. Wszystkie są smaczne i pożywne. Jednak najłagodniejsze dla naszego żołądka są niewątpliwie jajka gotowane. Zwłaszcza te, ugotowane na miękko. Ponieważ jajko jest bardzo delikatne, łatwo przesadzić z czasem gotowania i sprawić, że szybko stanie się twarde. A na to nie zawsze mamy ochotę.

Jak idealnie ugotować jajka?

Ważne jest, by jajka przeznaczone do gotowania wcześniej wstępnie ogrzać. Można je wyjąć z lodówki 20 minut wcześniej lub przyspieszyć ten proces wkładając je do ciepłej wody. Dzięki temu jajka nie doznają w gorącej wodzie szoku termicznego i nie pęknie ich skorupka.

Do wody, w której będą gotowane jajka można też dodać pół łyżeczki soli. Dzięki temu łatwiej będą się skubały. I co ważne, czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody.

Jeśli chcemy ugotować jajko na miękko, wkładamy je do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 4 minuty. Dokładny czas gotowania zależy od wielkości jaj. Jeśli jajka są małe, można go nieco skrócić, duże trzeba gotować minutę dłużej. Naszym ideałem jest, by białko było całkowicie ścięte, a żółtko pozostało płynne.

Jeśli lubimy jajka ugotowane na półtwardo, czyli z lekko ściętym żółtkiem, należy wydłużyć czas gotowania o 2 minuty.

Gotując jajka na twardo, trzeba na to przeznaczyć ok. 8-9 minut. Jajek nie należy gotować dłużej niż 10 minut, bo staną się gumowate i niesmaczne.

Jeśli chcesz ugotować jajka w koszulce, wybij je pojedynczo i ostrożnie do szklanki. W rondelku zagotuj wodę i wlej do niej 1 łyżkę octu. Zmniejsz ogień, zamieszaj wodę łyżką, tak by powstał wir i delikatnie wlej w niego jajko. Jajko po chwili powinno zacząć się ścinać, gotuj je jednak ok. 3 minuty. Potem wyjmij je łyżką cedzakową, osusz i podawaj.

Co jeszcze warto wiedzieć?

Po ugotowaniu odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka wodą zimną. Możemy zmienić ją 2-3 razy. Dzięki temu jajka szybciej wystygną i łatwiej będzie je obierać.

Jeśli jajka skubią się niezbyt ładnie, jest to tak naprawdę dużą zaletą. Oznacza bowiem, że jajka są bardzo świeże. Na naszej stronie znajdziesz też wiele przepisów na dania z jaj. Zobacz, jak przygotować jajecznicę na śmietanie , a także jak przyrządzić jajka sadzone bez tłuszczu .

jajko na miękko
jajko na miękko

Źródło: canva/margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ladyhousewife Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy