Smakosze.pl Porady Jak mrozić chleb, żeby dłużej zatrzymał świeżość?
canva/smileitsmccheeze

Jak mrozić chleb, żeby dłużej zatrzymał świeżość?

5 stycznia 2022

Mrozicie chleb, wkładając go do zamrażalnika w torebce foliowej? To duży błąd, który kosztować was może utratę tekstury pieczywa. Znamy sposób, dzięki któremu pieczywo wyjęte z zamrażalnika będzie tak delikatne i wilgotne, jak nigdy wcześniej. Spróbujcie koniecznie.

Mrożenie jest doskonałym sposobem przechowywania wielu produktów, m.in. pierogów czy właśnie chleba. Zdradzaliśmy wam już jak poprawnie rozmrażać ten produkt . Wracamy z poradnikiem dotyczącym skutecznego zamrażania. Dzięki prostemu trikowi, chleb po rozmrożeniu będzie równie wilgotny i smaczny, jak gdybyśmy dopiero co go upiekli.

Jak poprawnie zamrozić chleb?

Przechowywanie chleba w zamrażalniku jest świetnym sposobem na to, by zawsze mieć świeży materiał do przyrządzenia kanape k. Aby tak było, spełnić musimy jednak odpowiednie warunki. Nie wystarczy bowiem włożyć kawałka kupionego w sklepie chleba do zamrażalnika.

Skuteczną metodą, która pozwoli na zachowanie walorów produktu, jest trójetapowe zamrażanie pieczywa. Przeprowadza się je zaskakująco prosto. Na początek zawijamy chleb — pokrojony na kromki lub w całości — w warstwę papieru pergaminowego lub woskowego.

Następnie owijamy go folią lub opakowaniem wielokrotnego użytku z wosku pszczelego, czyli tzw. woskowijką. Tak zabezpieczony chleb wkładamy do szczelnego pojemnika, który zamykamy. Najlepiej, jeśli będzie to plastikowy lub szklany kontener na produkty spożywcze. Sprawdzi się też silikonowa torebka ze struną.

Po rozmrożeniu tak opakowanego chleba wypiek będzie smakował, jak byśmy go dopiero co kupili czy upiekli. Dokładne zapakowanie pozwala bowiem zatrzymać wilgoć w pieczywie i zabezpiecza je przed pochłanianiem zapachów.

O czym jeszcze warto wiedzieć?

Aby mieć pewność, że chleb nam się nie zmarnuje, najlepiej jest mrozić pojedyncze kromki. Wtedy zawsze będziemy mieli możliwość sprawnego odmrożenia potrzebnej ilości. Możemy to zrobić np. w tosterze, korzystając z funkcji rozmrażanie.

Skuteczne będzie też włożenie kromek do nagrzanego piekarnika. Ta metoda będzie jednak opłacalna tylko wtedy, gdy będziemy chcieli wykorzystać w jednej chwili większą ilość produktu.

Chleb pokrojony
Najlepiej zamrażać pojedyncze kromki chleba

Źródło zdjęcia: canva/Ivanko_Brnjakovic

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsner, parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy