Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-03T195823.147

canva/afro

Jak rozmrozić chleb, żeby był świeży i chrupiący?

3 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Aby chleb po odmrożeniu wciąż nam smakował i cieszył swoim smakiem, powinniśmy z rozwagą podejść do tej czynności. Robiąc ją krok po kroku unikniemy przykrej niespodzianki, a co najważniejsze będziemy cieszyć się smacznym i chrupiącym pieczywem.

Zostało Ci w domu trochę pieczywa, dobrym pomysłem jest jego zamrożenie. Zamiast niepotrzebnie marnować żywność, za jakiś czas znów możesz cieszyć się smacznym i chrupiącym chlebem. Warto jednak zwrócić uwagę na dwa istotne czynności: jego zamrożenie i rozmrożenie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

W jaki sposób powinno się zamrażać chleb?

Na początek powinieneś zawinąć chleb (w całości lub w plasterkach) w warstwę papieru pergaminowego lub woskowego. Następnie ponownie zawiń pieczywo folią lub opakowaniem wielkokrotnego użytku.

Umieść podwójnie owinięty chleb w szczelnym pojemniku. Najlepiej, gdy będzie on szklany lub plastikowy. Może być to również torebka wielokrotnego użytku. Kolejną rzeczą, o której musisz pamiętać jest.... odpowiednie rozmrożenie chleba. Jak to zrobić?

Projekt bez tytułu - 2021-09-03T180759.742

Czy należy smażyć ogórki kiszone do zupy ogórkowej?

CZYTAJ DALEJ

Jak prawidłowo rozmrozić chleb, aby był świeży i chrupiący?

Aby rozmrozić bochenek chleba, warto włożyć go na całą noc do lodówki. Rano można go odgrzać w piekarniku. Zazwyczaj wystarcza 20 minut, aby nasze pieczywo było idealnie smaczne i chrupiące.

Powyższy sposób sprawdza się nie tylko w przypadku chleba, ale również wszelkiego rodzaju bagietek i bułek.

Na naszej stronie znajdziesz wiele interesujących przepisów. Dowiesz się z nich m.in. jak ekspresowo upiec pyszny chleb oraz ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  1. Jak zrobić przepyszne śliwki w occie?

  2. Nietypowy przepis na obłędnie pyszną grecką wersję gołąbków

  3. Jak zrobić pulchne i miękkie ciasto na pierogi?

źródło: wp parenting

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >