Jak mrozić grzyby? Prosty sposób na utrwalenie leśnych skarbów
Grzyby leśne możemy suszyć, marynować lub mrozić. Nie każdy wie jednak, jak prawidłowo mrozić grzyby, żeby nie były gorzkie i nie zepsuły się po kilku miesiącach. Nie każdy grzyb nadaje się też do takiego utrwalania. Jak przygotować grzyby do mrożenia? Jak je mrozić i jak rozmrażać? Oto garść cennych informacji.
Mrożenie grzybów jest dobrym sposobem na zachowanie ich świeżości i niepowtarzalnego smaku. Do mrożenia wybierajmy jednak grzyby o elastycznej, zwartej strukturze, np. kurki, rydze, podgrzybki i prawdziwki. Zrezygnujmy z mrożenia maślaków. To grzyby wilgotne o dużej ilości śluzu, więc nie nadają się do mrożenia.
Grzyby mrożone często stają się gorzkie. Wystarczy jednak zblanszować je przez włożeniem do zamrażalnika, by nie mieć takiego problemu. Blanszowane grzyby będą świeże przez 1,5 roku, bez blanszowania natomiast zaczną się psuć już po 6 miesiącach.
Z mrożonych grzybów możemy ugotować aromatyczną zupę, zrobić z nich doskonały sos do placków ziemniaczanych, kopytek, mięsa i ryb. Pieczona ryba lub polędwiczki wieprzowe doskonale łączą się z niepowtarzalnym aromatem leśnych przysmaków.
Zblanszuj grzyby przed mrożeniem. Będą smaczne przez 1,5 roku
Grzyby, które chcesz zamrozić, dokładnie oczyść suchą szczoteczką. Szczoteczkę możesz maczać również w niewielkiej ilości soli. W ten sposób pozbędziesz się igieł, piasku i ziemi. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć je do gotującej się wody i gotuj około 7 minut.
Następnie odcedź je i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania. Blanszowanie zneutralizuje gorzki smak, a grzyby będą świeże i smaczne przez wiele miesięcy. Grzyby bardzo dokładnie osącz, przełóż do woreczków strunowych i włóż do zamrażalnika.
Jak długo przechowywać mrożone grzyby? Jak przygotować je do jedzenia?
Mrożone grzyby możemy przechowywać od 6 miesięcy do nawet 1,5 roku. Wszystko zależy od tego, czy poddaliśmy je wcześniej procesowi blanszowania. Krótkie obgotowanie grzybów przedłuża ich świeżość do 1,5 roku.
Grzyby mrożone wyjmij z zamrażarki minimum godzinę przed gotowaniem i pozostaw je w temperaturze pokojowej. Nigdy nie rozmrażaj grzybów w mikrofalówce, nie zamrażaj ich również ponownie, ponieważ możesz się bardzo poważnie zatruć. Rozmrożone grzyby należy wykorzystać w całości lub niestety wyrzucić.
Smak grzybów możemy zachować również poprzez suszenie- w tym artykule poznasz babciną metodę suszenia grzybów. Takie grzyby będą idealne do bigosu, czy farszu na pierogi. Marynowane grzyby to także świetny pomysł na utrwalenie ich smaku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę
-
Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie
-
Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji dawno nie jadłeś
Źródło: mojegotowanie