Smakosze.pl

canva/Panainte Ancuta-Georgiana

Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji dawno nie jadłeś

30 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sałatka nicejska jest bez wątpienia najbardziej popularną sałatką francuskiej kuchni. Z dodatkiem tuńczyka, anchois, ziemniaków, jajek na twardo i innych pyszności jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie. Choć jest dość lekka, naprawdę można się nią najeść.

Sałatka nicejska to jedna z tych sałatek, które zamówimy w niemal każdej restauracji. Jednak popularną sałatkę z tuńczykiem i anchois możesz w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Sałatka jest idealna na lunch, podwieczorek, kolację.

Do sałatki nicejskiej nie dodawaj soli. Anchois, czyli małe sardele w zalewie, są bardzo słone. Sałatkę doprawi również wyraźny sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i świeżego czosnku. Delikatne warzywa rewelacyjnie przełamują mocny smak anchois i tuńczyka.

Do sałatki nicejskiej podaj kromkę świeżego pieczywa lub grzanki. Domowe grzanki z bagietki i ziół rewelacyjnie uzupełnią smak całej potrawy. Przed przygotowywaniem sałatki koniecznie zrób sos i wstaw go do lodówki, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Kultowa sałatka nicejska zachwyca składnikami

Składniki na 2 porcje:
  • puszka tuńczyka w oleju

  • sałata lodowa

  • 8 anchois

  • 3 jajka

  • 3 młode ziemniaki

  • garść czarnych oliwek

  • garść pomidorków koktajlowych

  • papryka czerwona

  • cebula czerwona

  • szczypiorek

  • pieprz

Składniki na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pół ząbka czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę nicejską? Ma niepowtarzalny smak

Na początku przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na czas robienia sałatki. Ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonej wodzie.

Ugotuj również jajka, odsącz z oleju tuńczyka, pokrój w kostkę paprykę, przekrój na pół pomidory koktajlowe, porwij sałatę, pokrój cebulę w słupki. Ugotowane jajka i ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na talerze wyłóż sałatę, następnie przygotowane warzywa, kawałki tuńczyka i anchois.

Całość posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem i polej przygotowanym sosem. Szukasz pomysłu na równie niezwykłe danie? Przygotuj sałatkę z kurczakiem i gruszką oraz sałatkę meksykańską . Smakują rewelacyjnie.

Sałatka nicejska
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >