Smakosze.pl
Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji jeszcze nie jadłeś

canva/Panainte Ancuta-Georgiana

Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji dawno nie jadłeś

30 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sałatka nicejska jest bez wątpienia najbardziej popularną sałatką francuskiej kuchni. Z dodatkiem tuńczyka, anchois, ziemniaków, jajek na twardo i innych pyszności jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie. Choć jest dość lekka, naprawdę można się nią najeść.

Sałatka nicejska to jedna z tych sałatek, które zamówimy w niemal każdej restauracji. Jednak popularną sałatkę z tuńczykiem i anchois możesz w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Sałatka jest idealna na lunch, podwieczorek, kolację.

Makaron z serem żółtym - szybki i tani obiad

Wystarczy 15 minut i 5 niedrogich składników. Obiad dla całej rodziny zrobisz za grosze. Nie musisz nawet iść do sklepu

CZYTAJ DALEJ

Do sałatki nicejskiej nie dodawaj soli. Anchois, czyli małe sardele w zalewie, są bardzo słone. Sałatkę doprawi również wyraźny sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i świeżego czosnku. Delikatne warzywa rewelacyjnie przełamują mocny smak anchois i tuńczyka.

Do sałatki nicejskiej podaj kromkę świeżego pieczywa lub grzanki. Domowe grzanki z bagietki i ziół rewelacyjnie uzupełnią smak całej potrawy. Przed przygotowywaniem sałatki koniecznie zrób sos i wstaw go do lodówki, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Kultowa sałatka nicejska zachwyca składnikami

Składniki na 2 porcje:

  • puszka tuńczyka w oleju

  • sałata lodowa

  • 8 anchois

  • 3 jajka

  • 3 młode ziemniaki

  • garść czarnych oliwek

  • garść pomidorków koktajlowych

  • papryka czerwona

  • cebula czerwona

  • szczypiorek

  • pieprz

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pół ząbka czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę nicejską? Ma niepowtarzalny smak

Na początku przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na czas robienia sałatki. Ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonej wodzie.

Ugotuj również jajka, odsącz z oleju tuńczyka, pokrój w kostkę paprykę, przekrój na pół pomidory koktajlowe, porwij sałatę, pokrój cebulę w słupki. Ugotowane jajka i ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na talerze wyłóż sałatę, następnie przygotowane warzywa, kawałki tuńczyka i anchois.

Całość posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem i polej przygotowanym sosem. Szukasz pomysłu na równie niezwykłe danie? Przygotuj sałatkę z kurczakiem i gruszką oraz sałatkę meksykańską. Smakują rewelacyjnie.

Sałatka nicejska

canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

gołąbki

Przepisy

Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Ten wybór bije na głowę wszystkie sosy

Czytaj więcej >
szare kluski

Przepisy

Ktoś jeszcze pamięta szare kluski? Z tym dodatkiem były najlepsze

Czytaj więcej >
oponki serowe

Przepisy

Biją na głowę faworki i pączki. Serowe oponki królują w karnawale

Czytaj więcej >
Kopytka z kaszą manną

Przepisy

Wsyp 2 łyżki do ciasta na kopytka. Wyjdą mięciutkie i pyszne, jak nigdy

Czytaj więcej >
Sos z kiszonych ogórków

Przepisy

Sos z kiszonych ogórków. Pasuje nie tylko do obiadowych mięs

Czytaj więcej >
Pieczona owsianka Ewy Chodakowskiej

Przepisy

Chodakowska robi pieczoną owsiankę. Jest prosta, sycąca i bardzo zdrowa

Czytaj więcej >