Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji dawno nie jadłeś
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 30.09.2022 17:25

Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji dawno nie jadłeś

Jak zrobić słynną sałatkę nicejską? Tak pysznej kompozycji jeszcze nie jadłeś
canva/Panainte Ancuta-Georgiana

Sałatka nicejska jest bez wątpienia najbardziej popularną sałatką francuskiej kuchni. Z dodatkiem tuńczyka, anchois, ziemniaków, jajek na twardo i innych pyszności jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie. Choć jest dość lekka, naprawdę można się nią najeść.

Sałatka nicejska to jedna z tych sałatek, które zamówimy w niemal każdej restauracji. Jednak popularną sałatkę z tuńczykiem i anchois możesz w prosty sposób przygotować w domowym zaciszu. Sałatka jest idealna na lunch, podwieczorek, kolację.

Do sałatki nicejskiej nie dodawaj soli. Anchois, czyli małe sardele w zalewie, są bardzo słone. Sałatkę doprawi również wyraźny sos z dodatkiem musztardy, soku z cytryny i świeżego czosnku. Delikatne warzywa rewelacyjnie przełamują mocny smak anchois i tuńczyka.

Do sałatki nicejskiej podaj kromkę świeżego pieczywa lub grzanki. Domowe grzanki z bagietki i ziół rewelacyjnie uzupełnią smak całej potrawy. Przed przygotowywaniem sałatki koniecznie zrób sos i wstaw go do lodówki, żeby wszystkie smaki dobrze się połączyły.

Kultowa sałatka nicejska zachwyca składnikami

Składniki na 2 porcje:

  • puszka tuńczyka w oleju

  • sałata lodowa

  • 8 anchois

  • 3 jajka

  • 3 młode ziemniaki

  • garść czarnych oliwek

  • garść pomidorków koktajlowych

  • papryka czerwona

  • cebula czerwona

  • szczypiorek

  • pieprz

Składniki na sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka musztardy

  • pół ząbka czosnku

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Jak zrobić sałatkę nicejską? Ma niepowtarzalny smak

Na początku przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę i połącz z musztardą, oliwą i sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na czas robienia sałatki. Ziemniaki ugotuj ze skórką w osolonej wodzie.

Ugotuj również jajka, odsącz z oleju tuńczyka, pokrój w kostkę paprykę, przekrój na pół pomidory koktajlowe, porwij sałatę, pokrój cebulę w słupki. Ugotowane jajka i ziemniaki pokrój na ćwiartki. Na talerze wyłóż sałatę, następnie przygotowane warzywa, kawałki tuńczyka i anchois.

Całość posyp posiekanym szczypiorkiem, oprósz pieprzem i polej przygotowanym sosem. Szukasz pomysłu na równie niezwykłe danie? Przygotuj sałatkę z kurczakiem i gruszką oraz sałatkę meksykańską. Smakują rewelacyjnie.

Sałatka nicejska
canva/ivanmateev

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku