Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.09.2022 18:13

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie

ciasto ze śliwkami
Canva / pixel2013 z Pixabay

Ciasto ucierane ze śliwkami jest propozycją deserową, która sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Puszyste i delikatne, zachwyca słodyczą przełamaną delikatną kwaskowatością śliwek. Jest proste do zrobienia, nie wymaga przechowywania w lodówce i każdemu smakuje. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Proponowane przez nas ciasto ze śliwkami to tzw. przepis błyskawiczny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera, wstawić formę do piekarnika i gotowe. Takie ucierane ciasto ze śliwkami możesz przygotować prosto i szybko, zawsze wtedy, kiedy masz na nie ochotę.

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek węgierek

  • 3 szklanki mąki

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • niecała szklanka oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/4 kostki masła

Jak przygotować wyjątkowe ciasto ze śliwkami

Jajka na ciasto ze śliwkami wybij do dużej miski. Dosyp cukier i zmiksuj zawartość naczynia na puszystą masę. Następnie do masy dodaj olej i zmiksuj całość na niskich obrotach. Na koniec dosyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki.

Owoce na ciasto ze śliwkami umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń wszystkie pestki. Przygotowane wcześniej ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem na pieczenia. Śliwki układaj na wierzchu, skórką do dołu.

Przygotuj kruszonkę do ciasta ze śliwkami: masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170 przez ok. 45-50 minut. Znamy przepis na niejedno błyskawiczne ciasto. Z nami łatwo przygotujesz ciasto bez pieczenia.

Canva / minadezhda
Canva / minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: