Smakosze.pl
ciasto ze śliwkami

Canva / pixel2013 z Pixabay

Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie

30 Września 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Ciasto ucierane ze śliwkami jest propozycją deserową, która sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Puszyste i delikatne, zachwyca słodyczą przełamaną delikatną kwaskowatością śliwek. Jest proste do zrobienia, nie wymaga przechowywania w lodówce i każdemu smakuje. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.

Proponowane przez nas ciasto ze śliwkami to tzw. przepis błyskawiczny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera, wstawić formę do piekarnika i gotowe. Takie ucierane ciasto ze śliwkami możesz przygotować prosto i szybko, zawsze wtedy, kiedy masz na nie ochotę.

Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik

Ekspresowe krokiety bez zawijania. W roli głównej uwielbiany, aromatyczny składnik

CZYTAJ DALEJ

Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami

Składniki:

  • 1/2 kg śliwek węgierek

  • 3 szklanki mąki

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • niecała szklanka oleju

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1/4 kostki masła

Jak przygotować wyjątkowe ciasto ze śliwkami

Jajka na ciasto ze śliwkami wybij do dużej miski. Dosyp cukier i zmiksuj zawartość naczynia na puszystą masę. Następnie do masy dodaj olej i zmiksuj całość na niskich obrotach. Na koniec dosyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki.

Owoce na ciasto ze śliwkami umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń wszystkie pestki. Przygotowane wcześniej ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem na pieczenia. Śliwki układaj na wierzchu, skórką do dołu.

Przygotuj kruszonkę do ciasta ze śliwkami: masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170 przez ok. 45-50 minut. Znamy przepis na niejedno błyskawiczne ciasto. Z nami łatwo przygotujesz ciasto bez pieczenia.

Canva / minadezhda

Canva / minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyrzuć z sałatki jarzynowej ten składnik. Przestanie być "kaloryczną bombą", a będzie tak samo pyszna

Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o schabowych. Teraz największym hitem są kotlety gyros

Czytaj więcej >
pietruszka

Przepisy

Zalej nią pokrojony korzeń pietruszki i zagotuj. Domowa mikstura ma potężne działanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Lewandowska miesza aż 4 mąki i robi ciasto na pierogi. Wychodzą lżejsze i smaczniejsze niż inne

Czytaj więcej >
Faworki wyjdą idealnie

Przepisy

Beata stanęła przed kamerą i zdradziła kluczową zasadę 1:100. Z nią faworki wychodzą boskie

Czytaj więcej >

Przepisy

Zamiast mąki, dodaj do omleta czubatą łyżkę tego produktu. Będzie lżejszy niż obłok i przepyszny

Czytaj więcej >