Ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Proste do zrobienia, znika błyskawicznie
Ciasto ucierane ze śliwkami jest propozycją deserową, która sprawdzi się niemal w każdej sytuacji. Puszyste i delikatne, zachwyca słodyczą przełamaną delikatną kwaskowatością śliwek. Jest proste do zrobienia, nie wymaga przechowywania w lodówce i każdemu smakuje. Koniecznie musisz wypróbować ten przepis.
Proponowane przez nas ciasto ze śliwkami to tzw. przepis błyskawiczny. Wystarczy połączyć wszystkie składniki za pomocą miksera, wstawić formę do piekarnika i gotowe. Takie ucierane ciasto ze śliwkami możesz przygotować prosto i szybko, zawsze wtedy, kiedy masz na nie ochotę.
Przepis na ucierane ciasto ze śliwkami
Składniki:
1/2 kg śliwek węgierek
3 szklanki mąki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru wanilinowego
niecała szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kruszonkę:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1/4 kostki masła
Jak przygotować wyjątkowe ciasto ze śliwkami
Jajka na ciasto ze śliwkami wybij do dużej miski. Dosyp cukier i zmiksuj zawartość naczynia na puszystą masę. Następnie do masy dodaj olej i zmiksuj całość na niskich obrotach. Na koniec dosyp mąkę, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą łyżki.
Owoce na ciasto ze śliwkami umyj i poprzekrawaj na pół. Usuń wszystkie pestki. Przygotowane wcześniej ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem na pieczenia. Śliwki układaj na wierzchu, skórką do dołu.
Przygotuj kruszonkę do ciasta ze śliwkami: masło rozetrzyj w palcach z cukrem i mąką. Kruszonką posyp wierzch ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170 przez ok. 45-50 minut. Znamy przepis na niejedno błyskawiczne ciasto. Z nami łatwo przygotujesz ciasto bez pieczenia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Babcia Stasia dodaje do wątróbki jesienne frykasy. Zawsze pamięta o 1 ważnej zasadzie, jest kluczowa