Smakosze.pl Porady Jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały? Wystarczy jedna czynność
Fot. Canva.com

Jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały? Wystarczy jedna czynność

23 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Zatrzymaj ich smak na zimę poprzez zamrożenie. Dzięki tej metodzie owoce się nie posklejają i zachowają smak. Wystarczy zastosować jedną czynność. Poznaj ją i ciesz się doskonałym smakiem jagód.

Mrożenie najlepszą metodą na zachowanie świeżości

Mrożenie jest sprawdzoną i najlepsza metoda na zachowanie świeżości wielu produktów spożywczych. Dotyczy ona nie tylko mięsa, czy wyrobów garmażeryjnych, ale też owoców . Można w ten sposób zachować smak zebranych latem owoców sezonowych.

I to nie tylko truskawek, malin , ale też jagód . Właśnie teraz trwa sezon na te ostatnie, więc to dobry powód, aby dowiedzieć się, jak zachować ich smak na zimę. Dzięki metodzie podanej poniżej, owoce się nie skleją i po rozmrożeniu zachowają oryginalną konsystencję.

jagody mrozone.png
Fot. Canva/igorsm8
Taką samą surówkę jadłem w chińskiej restauracji. Dzięki temu dodatkowi smakuje wspaniale

Jak mrozić jagody?

Aby jagody nie skleiły się podczas mrożenia, należy poddać je zamrażaniu wstępnemu. W tym celu jagody dokładnie umyj, osusz, a następnie ułóż na tackach w taki sposób, aby owoce się nie stykały . Umieść je w zamrażalniku na około godzinę. Kiedy będą zmrożone, przełóż je do szczelnych woreczków foliowych lub pojemników. Schowaj je do zamrażarki, a po rozmrożeniu ciesz się ich doskonałym smakiem i konsystencją.

Dlaczego warto mrozić jagody?

Dzięki mrożeniu możesz zatrzymać smak oraz witaminy zawarte w jagodach na zimę. Po rozmrożeniu owoce wykorzystasz do wszystkiego. Zrobisz z nich doskonałe desery, ale też dodasz do naleśników. Najważniejsze jest jednak to, że owoce dostarczą ci cennych witamin, szczególnie tej z grupy C. Co więcej, owoce pozytywnie wpłyną na prace jelit, redukują poziom cholesterolu, a także zmniejszają poziom cukru we krwi. Jak widzisz, jagody mają wiele zastosowań, dlatego zamróz je powyższą metodą na zimę i ciesz się ich smakiem. Sprawdź przepis na jagodzianki oraz poznaj przepis na letnie ciasto .

ciasto z jagód.jpg
Fot. Canva/zeleno
Żadne schabowe i mielone. W mojej rodzinie królują kotlety gyros
Zdrowa i smaczna ryba, rzadko wybierana. Polacy nie doceniają jej walorów
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy