Jak mrozić jagody, żeby się nie sklejały? Wystarczy jedna czynność
Sezon na jagody właśnie się rozpoczął. Zatrzymaj ich smak na zimę poprzez zamrożenie. Dzięki tej metodzie owoce się nie posklejają i zachowają smak. Wystarczy zastosować jedną czynność. Poznaj ją i ciesz się doskonałym smakiem jagód.
Mrożenie najlepszą metodą na zachowanie świeżości
Mrożenie jest sprawdzoną i najlepsza metoda na zachowanie świeżości wielu produktów spożywczych. Dotyczy ona nie tylko mięsa, czy wyrobów garmażeryjnych, ale też owoców . Można w ten sposób zachować smak zebranych latem owoców sezonowych.
I to nie tylko truskawek, malin , ale też jagód . Właśnie teraz trwa sezon na te ostatnie, więc to dobry powód, aby dowiedzieć się, jak zachować ich smak na zimę. Dzięki metodzie podanej poniżej, owoce się nie skleją i po rozmrożeniu zachowają oryginalną konsystencję.
Jak mrozić jagody?
Aby jagody nie skleiły się podczas mrożenia, należy poddać je zamrażaniu wstępnemu. W tym celu jagody dokładnie umyj, osusz, a następnie ułóż na tackach w taki sposób, aby owoce się nie stykały . Umieść je w zamrażalniku na około godzinę. Kiedy będą zmrożone, przełóż je do szczelnych woreczków foliowych lub pojemników. Schowaj je do zamrażarki, a po rozmrożeniu ciesz się ich doskonałym smakiem i konsystencją.
Dlaczego warto mrozić jagody?
Dzięki mrożeniu możesz zatrzymać smak oraz witaminy zawarte w jagodach na zimę. Po rozmrożeniu owoce wykorzystasz do wszystkiego. Zrobisz z nich doskonałe desery, ale też dodasz do naleśników. Najważniejsze jest jednak to, że owoce dostarczą ci cennych witamin, szczególnie tej z grupy C. Co więcej, owoce pozytywnie wpłyną na prace jelit, redukują poziom cholesterolu, a także zmniejszają poziom cukru we krwi. Jak widzisz, jagody mają wiele zastosowań, dlatego zamróz je powyższą metodą na zimę i ciesz się ich smakiem. Sprawdź przepis na jagodzianki oraz poznaj przepis na letnie ciasto .