Smakosze.pl Przepisy Jak mrozić kotlety schabowe i mielone?
canva/Qwart

Jak mrozić kotlety schabowe i mielone?

19 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy kotlety schabowe lub mielone wyjdą niesłychanie smaczne, warto zachować je na następne dni. Najlepiej zamrozić je w zamrażalniku - trzeba jednak pamiętać o jednej rzeczy. Przed włożeniem do urządzenia mięsa, należy je całkowicie ostudzić.

Kotlety mielone oraz schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego w każdym domu praktycznie codziennie można poczuć zapach rozgrzanego na tłuszczu mięsa.

Przy tak dużej ilości kotletów, łatwo o popełnienie błędu podczas ich mrożenia. Jeśli nie chcesz mieć rozmrożonej lodówki, zastosuj się do poniższej porady.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Mrożenie kotletów schabowych i mielonych

Podstawowym błędem popełnianym przez kucharzy amatorów, jest wkładanie ciepłych, lub co gorsza gorących jeszcze potraw do lodówki. Taka decyzja może być wyjątkowo kosztowna w skutkach.

Gorąca żywności ociepla wnętrze lodówki, przez co ta nie tylko wykonuje większą pracę, co przekłada się na zwiększone rachunki - dodatkowo ryzykuje się utratę reszty jedzenia poprzez jego zepsucie.

Przed schowaniem ich lodówki, ostudź mięso

Abu uchronić się przed tragedią, pozostaw usmażone kotlety na blacie w kuchni. Po jakimś czasie, gdy te całkowicie ostygną do temperatury pokojowej, możesz przełożyć je do zamrażalnika.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem. W tym tekście z kolei tłumaczymy, dlaczego mleko należy pasteryzować i czy surowe mleko zawiera więcej wartości odżywczych. Jak najlepiej mrozić kotlety?

Najbezpieczniejszym i najbardziej wydajnym sposobem jest mrożenie surowych jeszcze kotletów. Dlatego warto zastanowić się, czy całe przygotowane przez ciebie mięso zostanie faktycznie zjedzone.

Dobrze jest więc rozbić schabowe i przełożyć je do foliowej torby, a następnie wstawić do zamrażalnika tę część, której nikt tego dnia nie zje. W przypadku mielonych należy masę mięsną włożyć do szczelnego opakowania i także schować do zamrażarki.

kOTLETY MIELONE

Źródło: canva/tgchan, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy