Jak mrozić kotlety schabowe i mielone?
Gdy kotlety schabowe lub mielone wyjdą niesłychanie smaczne, warto zachować je na następne dni. Najlepiej zamrozić je w zamrażalniku - trzeba jednak pamiętać o jednej rzeczy. Przed włożeniem do urządzenia mięsa, należy je całkowicie ostudzić.
Kotlety mielone oraz schabowe to klasyka polskiej kuchni, dlatego w każdym domu praktycznie codziennie można poczuć zapach rozgrzanego na tłuszczu mięsa.
Przy tak dużej ilości kotletów, łatwo o popełnienie błędu podczas ich mrożenia. Jeśli nie chcesz mieć rozmrożonej lodówki, zastosuj się do poniższej porady.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Mrożenie kotletów schabowych i mielonych
Podstawowym błędem popełnianym przez kucharzy amatorów, jest wkładanie ciepłych, lub co gorsza gorących jeszcze potraw do lodówki. Taka decyzja może być wyjątkowo kosztowna w skutkach.
Gorąca żywności ociepla wnętrze lodówki, przez co ta nie tylko wykonuje większą pracę, co przekłada się na zwiększone rachunki - dodatkowo ryzykuje się utratę reszty jedzenia poprzez jego zepsucie.
Przed schowaniem ich lodówki, ostudź mięso
Abu uchronić się przed tragedią, pozostaw usmażone kotlety na blacie w kuchni. Po jakimś czasie, gdy te całkowicie ostygną do temperatury pokojowej, możesz przełożyć je do zamrażalnika.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy czy można jeść ogórki kiszone z białym nalotem. W tym tekście z kolei tłumaczymy, dlaczego mleko należy pasteryzować i czy surowe mleko zawiera więcej wartości odżywczych. Jak najlepiej mrozić kotlety?
Najbezpieczniejszym i najbardziej wydajnym sposobem jest mrożenie surowych jeszcze kotletów. Dlatego warto zastanowić się, czy całe przygotowane przez ciebie mięso zostanie faktycznie zjedzone.
Dobrze jest więc rozbić schabowe i przełożyć je do foliowej torby, a następnie wstawić do zamrażalnika tę część, której nikt tego dnia nie zje. W przypadku mielonych należy masę mięsną włożyć do szczelnego opakowania i także schować do zamrażarki.
Źródło: canva/tgchan, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps.pl