Smakosze.pl Porady Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu
Fot. Canva/ ma-no

Jak mrozić szczypiorek? Ta zasada to podstawa, inaczej warzywo zmieni się w bryłę lodu

21 kwietnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Szczypiorek to jedno z ulubionych warzyw wielu osób. Nic dziwnego, że popularne jest jego mrożenie. Jak to zrobić poprawnie, odpowiedź w artykule. Zdradzamy, krok po kroku jak zamrozić szczypiorek, by nie stał się bryłą lodu.

Mrożenie to podstawa

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepsza metoda na przedłużenie żywotności jedzenia. Można mrozić nie tylko mięso, ale i niektóre warzywa. Jednym z takich warzyw jest szczypior. Dzięki mrożeniu przedłużysz jego świeżość, a w dodatku zawsze będziesz miała go pod ręką. Wystarczy tylko zajrzeć do lodówki.

Aby było tak, jak mówię, musisz przestrzegać jedną, podstawową zasadę. Jest ona niezbędna. Dokładną instrukcję umieściłem w dalszej części artykułu. Zapoznaj się z nią i wypróbuj ten sposób sama.

zamrażarka.jpg
Fot. Canva/hutchyb
Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę

Mrożenie szczypiorku - najważniejsza zasada

Za nim przedstawię instrukcję mrożenia szczypioru, wytłumaczę ci, na czym polega wspomniana przeze mnie zasada. Jest ona niezbędna, więc dokładnie ją zapamiętaj.

Ta podstawowa zasada polega na posiekaniu szczypiorku na małe kawałki. Musisz zrobić to przed mrożeniem, bo tylko dzięki temu warzywo przetrwa proces mrożenia. Nie zapomnij o tym, a teraz bierzmy się za mrożenie.

Jak mrozić szczypiorek?

Szczypior przed zamrożeniem musi być dokładnie oczyszczony, umyty, a następnie osuszony. Dopiero wtedy możesz zastosować wspomnianą przeze mnie zasadę - szczypior drobno posiekaj .

Następnie umieść szczypior w słoiku, pudełku lub szczelnie zamykanym woreczku. Tak zapakowany i zabezpieczony szczypiorek umieść w zamrażalniku i gotowe. Wyjmuj go, kiedy będzie ci potrzebny i ciesz się jego świeżością i aromatem.

siekany szczypior.jpg
Fot. Canva/Leeser
Książulo ocenił kebab Filipa Chajzera. Werdykt nie pozostawia złudzeń
Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy