Ten przepis na ciasto dostałem na Podlasiu. Marcinek to idealne ciasto na majówkę
![ciasto marcinek](https://images.iberion.media/images/1920/marcinek_8e10ed38d2.jpg)
Koniecznie musisz spróbować ciasta z tego przepisu. Pochodzi prosto z Podlasia i jest klasycznym deserem z tamtych stron. Robi się je z kilku składników, a przygotowanie jest bardzo proste. Upiecz je na deser, a cała rodzina będzie zachwycona.
Ciasto prosto z Podlasia
Po raz pierwszy spróbowałem tego ciasta, będąc w Hajnówce na Podlasiu. Mówią na nie Marcinek. Zachwyciło mnie od samego początku, więc poprosiłem o przepis lokalnych mieszkańców, a oni z chęcią się nim ze mną podzielili. Dodali przy tym, że jest to tradycyjny i najstarszy sposób przygotowania Marcinka.
Robi się je bardzo łatwo i potrzeba tylko kilku składników. Te wystarczą, aby upiec naprawdę pyszne ciasto na deser. Przekonasz się o tym sama, robiąc ją z przepisu, znajdującego się poniżej.
![ciasto podlasie.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_podlasie_65ba4979e6.jpg)
Tylko kilka składników
Jak wspomniałem na początku, potrzebnych składników nie ma zbyt wiele. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. Umieściłem na niej wszystkie potrzebne składniki. Przygotuj wszystkie potrzebne produkty i zaczynamy przygotowanie niezwykłego ciasta.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 200 ml śmimteny 36%
- 100 g śmietany 18%
- 250 g +125 g cukru
- soda oczyszczona
- kakao
Przepis na ciasto Marcinek
Do miski wsyp mąkę. Dodaj masło i wbij 3 żółtka oraz 1 całe jajko. Wsyp 250 gramów cukru oraz odrobinę sody oczyszczonej. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite i gładkie ciasto. Pokrój je na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek. Następnie wytnij z każdego z nich placek o średnicy około 25-30 centymetrów. Każdy nich upiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz je do momentu zarumienienia na złocisty kolor.
Do miski włóż obie śmietany, wsyp cukier i ubij za pomocą miksera na gęsty krem. Nałóż go na placek, a następnie przykryj kolejnym. Czynność powtarzaj do momentu skończenia obu składników. Wierzch ciasta posmaruj kremem, a następnie obsyp kakaem, cukrem pudrem. Włóż do lodówki, aby stężało i gotowe.
![ciasto marcinek.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_marcinek_be83e7eb78.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![miód z mniszkiem](https://images.iberion.media/images/origin/miod_2204d7a09a.jpg)
![Bluszczyk kurdybanek wzbogaci rosół](https://images.iberion.media/images/origin/7h_Iry7_N_Wga_H_Vkbl_Lp_VOSS_3_Bluszczyk_kurdybanek_wzbogaci_rosol_c8a7bd82fb.png)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![gofry](https://images.iberion.media/images/origin/gofry_538e9232ee.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![sklep Żabka](https://images.iberion.media/images/origin/zabka_f549e0ee3a.jpg)
![Justyna Steczkowska](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_KA_Pi_F_7a48f26b86.jpg)