Dodaj kilka plasterków do miodu z mniszka. Wzmocnisz jego działanie o stokroć
Miód z mniszka może mieć jeszcze lepsze i silniejsze działanie. Wystarczy dodać kilka plastrów jednego składnika. Dowiedz się, co to za dodatek i ciesz się odpornością organizmu przez cały rok.
Miód z mniszka ma same zalety
Miód z mniszka lekarskiego jest niezwykle smaczny, a sam mniszek lekarski ma znakomite właściwości zdrowotne. Przyrządzane z niego przetwory pomagają w leczeniu wątroby, układu pokarmowego oraz dróg żółciowych. Co więcej, mniszek lekarski może rozpuścić kamienie żółciowe.
Przyrządzony z niego syrop pomaga w leczeniu gardła oraz doskonale sprawdza się podczas przeziębienia. Przyrządzony z przepisu umieszczonego poniżej poprawi twoją odporność. Szczególnie jeżeli przygotujesz go z kilkoma plastrami wyjątkowego składnika.
Polacy myślą, że to chwast, a na zachodzie płacą za nie krocie. Sezon właśnie trwaTego składnika nie może zabraknąć
Składnik, który wzmocni działanie syropu z miodu z mniszka - to imbir. Ten dodatek to prawdziwy zastrzyk odporności. Nie każdy wie, że ma on prozdrowotne właściwości. Na przykład ma on działanie przeciwbólowe oraz przeciwbakteryjny. W dodatku działa rozgrzewająco.
Dodany do syropu z miodu z mniszka lekarskiego podniesienie jego właściwości zdrowotne i dzięki temu w łatwy sposób podniesiesz odporność swojego organizmu. Poniżej umieściłem przepis na syrop. Zrób go i przekonaj się sama o jego niezwykłych właściwościach.
Składniki:
- 500 g kwiatów z mniszka lekarskiego
- 1 kg cukru
- 200 g cytryn
- 1 l wody
- imbir
Przepis na syrop z imbirem
Kwiaty mniszka lekarskiego przełóż je do miski i zalej zimną wodą. Cytryny dokładnie wyszoruj, sparz, a następnie pokrój w cienkie plastry. Korzeń imbiru obierz i również pokrój go w plastry.
Plastry cytryny włóż do garnka z mniszkiem i gotuj składniki na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odstaw wywar w chłodne miejsce na całą noc. Na drugi dzień przecedź wywar przez gazę.
Przelej go do garnka, wsyp cukier i gotuj przez 2 godziny na małym ogniu. Następnie przelej gorący wywar do wyparzonych słoików. Do każdego z nich dodaj plaster imbiru. Słoiki zakręć, ustaw je do góry dnem i odstaw do wystygnięcia. Gotowy syrop dodawaj do herbaty lub nakładaj na kanapki. W każdej postaci smakuje doskonale. Sprawdź przepis na rzodkiewki na ciepło oraz dowiedz się, jak zrobić chleb.