Jak najlepiej rozmrozić mięso? Wybierz najwygodniejszy z 3 sposobów
Dziś odpowiemy Wam na pytanie jak należy rozmrażać mięso. Znanych metod jest kilka, jednak nie każda z nich jest odpowiednia i bezpieczna. Popularne niegdyś rozmrażanie w ciepłej wodzie jest niebezpieczne, bo podwyższa ryzyko zatrucia pokarmowego. Zachęcamy więc do zapoznania się z najlepszymi metodami rozmrażania mięsa.
Mrożenie jest znanym i popularnym sposobem na przedłużenie świeżości żywności, której nie jesteśmy w stanie spożytkować od razu. W naszych zamrażarkach najczęściej ląduje chyba mięso. Jeśli chcecie przygotować z niego obiad, wcześniej należy je rozmrozić. Warto jednak wiedzieć, jak najlepiej to zrobić.
Krótki poradnik jak rozmrażać mięso
Najprostszym i najbezpieczniejszym sposobem rozmrażania mięsa, jest rozmrażanie go w lodówce. Jest to metoda bezpieczna, która pozwala na równomierne rozmrożenie w niskiej, stabilnej temperaturze. Takie mięso po rozmrożeniu możemy w lodówce przechowywać jeszcze przez dzień lub dwa.
Rozmrażając mięso w lodówce musimy jednak uzbroić się w cierpliwość. Zanim mięso będzie zdatne do dalszej obróbki, może minąć kilka, a nawet kilkanaście godzin. Tę czynność należy więc zaplanować sobie z odpowiednim wyprzedzeniem, przynajmniej dzień wcześniej.
Nieco szybszym sposobem na rozmrażanie mięsa, jest użycie kuchenki mikrofalowej. Takie urządzenie musi być jednak wyposażone w funkcję rozmrażania, czyli "defrost". Na ekranie urządzenia należy podać wagę i rodzaj rozmrażanego mięsa, co pozwoli dobrać odpowiednią moc mikrofal. Po kilkunastu minutach mięso powinno być rozmrożone.
Rozmrażanie w mikrofalówce ma niestety swoje wady. Mimo pozornej szybkości może być niedokładne. Często zdarza się bowiem, że środek mięsa pozostaje nadal zamarznięty, a wierzchnie warstwy są przegrzane, a nawet podgotowane. Poza tym zwyczajnie nie każdy z nas posiada w domu odpowiednie urządzenie.
Jak rozmrażać mięso, a czego absolutnie nie robić?
Należy wystrzegać się ponownego zamrażania raz rozmrożonego mięsa. Zasada ta tyczy się każdego rodzaju żywności i jest niezwykle ważna. Zlekceważenie jej naraża nas na niebezpieczeństwo zatrucia bakterią salmonelli.
Kolejna rzeczą, której należy unikać w temacie jak rozmrażać mięso, jest rozmrażanie go w ciepłej lub gorącej wodzie. Mimo, że ta metoda nie zmienia smaku samego mięsa po rozmrożeniu, to podczas kąpieli w ciepłej wodzie ilość bakterii obecnych w mięsie gwałtownie wzrasta. Dlatego należy absolutnie unikać tej metody.
Nie znaczy to jednak, że nie można rozmrażać mięsa w wodzie w ogóle. Trzeba jedynie zadbać o to, aby użyta woda była chłodna i wymieniać ją na świeżą w momencie, gdy jej temperatura zbytnio się obniży, co spowolni rozmrażanie. Metoda jest nieco szybsza, niż rozmrażanie w lodówce, jednak mięso rozmrożone w wodzie należy spożytkować od razu. Nie należy go dłużej przechowywać nawet w lodówce.
Poznaj rewelacyjną metodę przygotowania mięsa w słoiku. Dowiedz się tego i owego o postępowaniu z mięsem drobiowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak szybko należy przerobić zebrane grzyby? Czas ma ogromne znaczenie
Wachowicz pokazała, jak robi ziemniaki pieczone w boczku. Smak pospolitego warzywa zachwyca
Szybkie racuchy na maślance. 2 składniki decydują o ich wybornym smaku