Smakosze.pl Porady Jak należy mrozić rabarbar? Warto pamiętać o 1 zasadzie
Fot. Canva/Ockra

Jak należy mrozić rabarbar? Warto pamiętać o 1 zasadzie

2 maja 2024

Rabarbar dodajemy do ciast, kompotów i placków. Warto zatrzymać ten smak na dłużej i zamrozić to lubiane warzywo. Jednak jak mrozić rabarbar? Jedna zasada jest tutaj kluczowa.

Ruszył sezon na rabarbar

Sezon na rabarbar trwa od początku kwietnia i najlepiej kupować lub zbierać to warzywo do połowy czerwca. Jest prawdziwą bombą witaminową . Rabarbar dostarcza nam witaminy C, A i B. Oprócz tego bogaty jest w żelazo, potas i wapń. Słynie też z wyjątkowego smaku, który jest lekko kwaśny, a nawet cierpki.

Rabarbar nadaje się jako dodatek do ciast , kompotów, syropów czy owsianek . Znakomite są też placki z rabarbarem, koktajle i naleśniki. Tym warzywem możemy cieszyć się dłużej, niż trwa sezon na rabarbar. Warto zamrozić rabarbar, ale jak to zrobić? Poniżej wyjaśniamy.

rabarbar
Fot. Canva/LOVE LIFE
Ile soli potrzeba do zrobienia zalewy na ogórki małosolne? Znamy najlepsze proporcje

Jak należy mrozić rabarbar?

Rabarbar znakomicie nadaje się do mrożenia. Potem warto wykorzystać go w kuchni i przyrządzić z niego różne smaczne dania i ciasta. Jednak zanim przystąpimy do mrożenia, to musimy pamiętać o ważnej zasadzie. Rabarbar można przechowywać w lodówce do 12 miesięcy.

Ten sposób przechowywania tego warzywa pozwoli zachować jego wartości odżywcze i smak. Dzięki temu podkreśli smak dań i da nam wiele radości z jedzenia. Podpowiadamy, jak krok po kroku mrozić rabarbar. Poniżej znajdziesz przydatny sposób na mrożenie rabarbaru.

W ten sposób zamroź rabarbar

Rabarbar dokładnie myjemy i osuszamy. Odcinamy końce i kroimy w kawałki, jakie nam odpowiadają. Przekładamy je do torebki foliowej strunowej . Następnie wkładamy je do zamrażalnika. Sposób jest prosty, sprawdzony i warty wypróbowania.

Dzięki niemu będziesz do woli korzystać z rabarbaru w kuchni . Jego smak zatrzymasz na dłużej . Dania, ciasta i desery na pewno na tym zyskają. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by szparagi nie wyszły gorzkie? Podawaliśmy sposób na pyszny i delikatny kalafior.

rabarbar
Fot. Canva/lvinst

Źródło: dorotasmakuje.com

Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja
Właśnie pojawiły się w lasach. Patrz pod nogi, są niesamowicie cenne
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy