Henia zachwyciła przepisem na ciasto „Szmaragd”. W tym roku podam je na 3 maja
Ciasto “Szmaragd” cieszy oko pięknym kolorem i wyśmienicie smakuje. Przepis Heni Foks sprawia, że wypiek zawsze wychodzi i jest prosty w przygotowaniu. Takie ciasto każdy łasuch zje z apetytem 3 maja.
Ciasto o szmaragdowym kolorze i pysznym smaku
Jakie ciasto podasz na 3 maja? Ja skorzystam z przepisu Heni Foks, która piecze doskonałe ciasta i przygotuję wypiek o nazwie “Szmaragd”. Jest pełen aksamitnego kremu o intensywnym kolorze i ma smak kakao. To ciasto robi wyjątkowe wrażenie i przykuwa wzrok.
Po spróbowaniu taki deser dosłownie rozpływa się w ustach. Zwykle na jednym kawałku ciasta się nie kończy. Dlatego i Ty wypróbuj przepis znanej youtuberki. Recepturę znajdziesz na kanale YouTube HeniaFoksprzepismamypl. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Natnij pomidory, nafaszeruj koperkiem i zawiń w folię. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoJak upiec ciasto "Szmaragd" z przepisu Heni Foks?
Składniki na ciasto:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki oleju
- ½ szklanki mleka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g roztopionego masła
Składniki na krem:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietanki 30%
- ¾ szklanki cukru
- 3 galaretki zielone
- 2 galaretki zielone
Przygotowanie ciasta zacznij od ubicia jajek z cukrem i szczypta soli na puszystą masę. Dolej roztopione masło, mleko, olej i wsyp kakao. Składniki miksuj, po czym wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji.
Teraz ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Gdy ciasto się upiecze, to odkrój cienką warstwę z wierzchu i pokrusz. Następnie rozpuść 3 galaretki w jednej szklance wody i ostudź je.
Ciasto, które poleca się na 3 maja
Tężejącą galaretkę połącz z serem z wiaderka. Następnie rozpuść kolejne 2 galaretki w 2 szklankach wody. Gdy stężeją, to galaretkami później polej krem w cieście. Śmietankę ubij i dodaj do niej ser połączony z galaretką. Składniki wymieszaj.
Masę wyłóż na upieczone ciasto, dołóż partiami galaretkę i powtórz czynność. Wierzch ciasta posyp pokruszonym wcześniej ciastem. Wstaw na całą noc do lodówki, a potem podawaj. Ciasto “Szmaragd” jest efektowne i pyszne. Będzie idealnym deserem podczas majówki. Pisaliśmy o pysznym deserze z herbatników i jabłek. Podawaliśmy też błyskawiczny przepis na ciasto z dżemem.
Źródło: YouTube/HeniaFoksprzepismamypl
Zdjęcia: screen YouTube/HeniaFoksprzepismamypl