Jak należy mrozić truskawki? 1 błąd może być kosztowny
Mrożenie truskawek to dobry sposób na zachowanie smaku lata przez całą zimę i wiosnę, aż do następnego sezonu. Truskawki wymagają jednak odpowiedniego przygotowania i sposobu mrożenia. Jak należy mrozić truskawki? 1 błąd może być kosztowny.
Truskawki niestety są owocami sezonowymi i możemy cieszyć się ich smakiem przez niecałe 2 miesiące w roku. Oczywiście w sklepach przez wiele miesięcy dostępne są również szklarniowe truskawki, jednak owoce nie smakują już tak, jak polskie, wygrzane w pełnym słońcu, polne owoce.
Co zrobić, aby smak truskawek zatrzymać na dłużej? Truskawki możemy z powodzeniem zamrozić, możemy przygotować z nich sok do słoików na zimę , dżem i konfiturę . Z mrożonych truskawek przygotujemy pyszne koktajle z kefirem lub maślanką, mus do naleśników, a także dodamy do ciast, deserów i pierogów na słodko .
Podczas mrożenia truskawek, musimy jednak pamiętać o kilku ważnych zasadach, inaczej zimą zamiast pysznych owoców wyjmiemy z zamrażalnika zgnite owoce lub będą tak zamrożone, że będziemy musieli od razu rozmrozić cały woreczek.
Jak należy mrozić truskawki?
Do mrożenia wykorzystaj wyłącznie świeże, jędrne, zdrowe truskawki . Owoce, które są uszkodzone, miękkie, obite lub nagnite nie nadają się do mrożenia, ponieważ zepsują wszystkie zamrożone truskawki i będziesz musiał je wyrzucić.
Truskawki umyj i bardzo dokładnie osusz. Gdy owoce będą już suche, usuń szypułki. Truskawki poukładaj na tackach i w taki sposób włóż do zamrażalnika.
Gdy owoce zamarzną, przełóż je do woreczków strunowych i ponownie włóż do zamrażalnika. Tak przygotowane truskawki nie posklejają się podczas mrożenia i wyjmiesz dokładnie taką porcję owoców, jakiej potrzebujesz.
Źródło zdjęcia: canva/ Ahanov Michael
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty przepis na naleśniki bez jajek. Kluczowe są odpowiednie proporcje
-
Najlepszy przepis Roberta Makłowicza na gulasz węgierski. Jak zrobić bogracz?
Źródło: zdrowie.wprost.pl