Smakosze.pl Porady Jak odgrzać smażonego karpia, aby nie stracił smaku?
canva/zi3000

Jak odgrzać smażonego karpia, aby nie stracił smaku?

24 grudnia 2021

W wielu domach karp mimo wszystko zagości na stole wigilijnym. Jeśli uda wam się zrobić zbyt dużo porcji, pamiętajcie, że danie możecie odgrzać następnego dnia. Podpowiadamy jak zrobić to szybko i tak, aby zachowało, jak najwięcej smaku.

Karp nie kosztował w tym roku mało. Warto zadbać o to, by — jeśli jakimś cudem udało nam się go znów zrobić zbyt dużo — nie zmarnować ani kęsa. Jeśli przyrządziliśmy go dobrze, odgrzewanie nie powinno zaszkodzić panierce . Sprawdźcie jak skutecznie podgrzać tę potrawę.

Jak bezpiecznie odgrzać karpia na patelni?

Do ponownego podsmażenia karpia wybierzmy zdrowy tłuszcz, czyli olej rzepakowy lub oliwę z oliwek. Tłuszcze te dobrze znoszą wysoką temperaturę i w zasadzie powinny stanowić podstawę przy przyrządzaniu dań na patelni.

W żadnym wypadku nie smażmy na maśle — karp przypali się i będzie bogaty w szkodliwe związki. Jeśli naprawdę nie możemy się powstrzymać, wybierzmy masło klarowane.

W procesie jego produkcji usuwana jest znakomita większość zagrażających zdrowiu substancji. Nadal jednak należy pilnować temperatury osiąganej na patelni . Jej przekroczenie to gwarancja koszmarnego smaku spalenizny.

By uniknąć tłuszczu, skorzystajcie z piekarnika

Smażonego karpia zdecydowanie zdrowiej będzie ogrzać w piecu. W tym celu porcje ryby umieszczamy w naczynia żaroodpornym lub układamy na blasze, a następnie przenosimy je do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika.

Dobrym pomysłem będzie uprzednie owinięcie ich w folię aluminiową. Jeśli zrobimy to dobrze, ryba nie wyjdzie sucha, a przy okazji ogrzeje się szybciej. Podpowiadaliśmy już wcześniej, jak można dobrać sposób owijania dania folią do celu, jaki chcemy osiągnąć .

Smażenie karpia na patelni
Smażenie karpia powinno odbywać się na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek

Źródło zdjęcia: canva/Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy