Jak odróżnić polski czosnek od chińskiego?
Czosnek pospolity jest niezastąpionym produktem w każdej kuchni. Od kilku lat na polskim rynku możemy znaleźć wiele jego odmian. Każda z nich ma swoich zwolenników. Zdradzamy, jak odróżnić polski czosnek od chińskiego i na co zwracać uwagę przy jego wyborze. Jednym z najważniejszych czynników jest aromat produktu.
Jaka odmiana czosnku jest najlepsza? Zarówno ta polska, jak i chińska ma zarówno swoich przeciwników, jak i zwolenników. Zastanawiasz się, jak je odróżnić i czym kierować się przy wyborze czosnku? Przygotowaliśmy dla Ciebie mały poradnik.
Czym różni się polski czosnek od chińskiego?
Chiński czosnek dość szybko zawojował polski rynek i szybko zyskał swoich zwolenników. Jednak jego przeciwnicy uważają, że to jego polski odpowiednik jest nie tylko smaczniejszy, ale również zdrowszy. Trudno stwierdzić, która ze stron ma rację. Warto jednak wiedzieć, jak odróżnić od siebie oba warzywa.
Pierwszą różnicę widać już gołym okiem - azjatycki czosnek jest większy, a jego kształt jest bardziej regularny. Uwagę zwraca również jego nadnaturalna śnieżnobiała barw a.
Chiński czosnek także zupełnie inaczej zachowuje się w obróbce kuchennej. J ego główki znacznie łatwiej się obierają, a ząbki są bardziej suche . Azjatycki czosnek nie wypuści również kiełków (o tym, jakie to ma znaczenie przeczytacie w tym artykule ).
Kolejną cechą, po której możemy odróżnić chiński czosnek od polskiego jest brak charakterystycznego aromatu . Azjatycka odmiana warzywa pachnie po prostu o wiele słabiej. Który czosnek jest lepszy? Tutaj indywidualną decyzję zgodną ze swoimi preferencjami powinien podjąć każdy smakosz.
A w sezonie zimowym szczególnie warto skorzystać z dobroczynnych zalet tego produktu. Przepis na domowy syrop z czosnku znajdziecie tutaj.
źródło: canva/ RIta E z Pixabay
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se