Przepis na babciny syrop czosnkowy
Ludzie żyjący w czasach starożytnych doceniali zarówno działanie czosnku, jak i miodu. Oba produkty były bardzo cennymi surowcami nie tylko ze względu na ogromne walory smakowe - skrywają one w sobie mnóstwo dobra, które każdy człowiek powinien przyjmować.
Połączenie ich obu w syropie sprawia, że organizm może z łatwością przyjąć ogromną dawkę korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Już jedna łyżka dziennie pita regularnie sprawia, że można odczuć diametralną różnicę w kondycji czy samopoczuciu.
Czosnek i miód w zdrowym syropie
Przed dodaniem czosnku do mikstury, należy koniecznie jak najbardziej go rozdrobnić. Naruszenie integralności ścian komórkowych tej rośliny sprawia, że zaczyna wydzielać się allicyna - substancja, która w głównej mierze odpowiada za zdrowotne właściwości czosnku.
Czosnek redukuje ciśnienie krwi, łagodzi skurcze i leczy choroby układu krwionośnego. Siarka zawarta w nim wykazuje działania przeciwnowotworowe. Ząbki czosnku sprawdzają się w leczeniu pasożytów, infekcji górnych dróg oddechowych oraz układu trawiennego.
Właściwości miodu
Miód wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz antywirusowe. Starożytni Egipcjanie używali miodu jako jednego ze składników podczas kremowania zwłok swoich najznamienitszych obywateli. Znaleźć w nim można również tryptofan, który pomaga osiągnąć uczucie relaksu.
Co więcej, odrobina miodu zjedzona każdego dnia może przyspieszać metabolizm, dlatego ludzie chcący zrzucić kilka kilogramów, powinni zacząć spożywać miód. Polifenol, który znajduje się w tym produkcie, wykazuje działanie obniżające objawy depresji.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy zmiany, jakie zajdą w sklepach od 2 kwietnia - wiele produktów może całkowicie zniknąć z półek. W tym tekście z kolei prezentujemy produkty, które Magda Gessler sprzedaje w swoim sklepie internetowym za spore pieniądze.
Przepis na prosty syrop z czosnku i miodu
Składniki:
1 główka czosnku
100 ml wody
1 ml miodu
50 ml octu jabłkowego
Rozpocznij od bardzo dokładnego posiekania czosnku i odstawienia go na dziesięć minut, aby związki w nim weszły w reakcję z powietrzem. Następnie wrzuć go do słoika, dodaj do niego miód, ocet i wodę, dokładnie zamieszaj, zakręć i odstaw w chłodne i ciemne miejsce.
Po dwóch możesz otworzyć słoik, przecedzić syrop od kawałków czosnku, przelać go do szklanej butelki i przechowywać w lodówce przez około tydzień. Jedna łyżeczka przed snem sprawi, że żadna infekcja czy przeziębienie cię nie dopadną.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: urodaizdrowie.pl