Smakosze.pl Porady Jak parzyć zieloną herbatę?
canva.com/kostrez

Jak parzyć zieloną herbatę?

27 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Zielona herbata jest jednym z najzdrowszych naparów, jakie pije się na całym świecie. Wiele osób nie wie jednak jak parzyć ją w taki sposób, aby była smaczna i zachowała swoje właściwości. Przede wszystkim nie można korzystać z wrzącej wody - powinna mieć ona około 70-80 stopni Celsjusza.

Zielona herbata wywodzi się z Chin, gdzie pierwsze udokumentowane użycie jej datowane jest na II wiek p.n.e. Od tego czasu napój ten rozsławiony został przez handlarzy i popularność zdobył na całym świecie.

Najczęściej pita jest dla delikatnego, lekko trawiastego posmaku, lecz jej największą zaletą są jej właściwości prozdrowotne. Wspomaga odchudzanie, zapobiega miażdżycy, zawiera wiele przeciwutleniaczy, a także zwiększa odporność.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak przygotować napar zielonej herbaty?

Po pierwsze zrezygnuj z kupowania herbaty w saszetkach - często jest wyprodukowana z odpadów, które są najgorszym jakościowo surowcem. Zamiast tego wybierz herbatę liściastą, która choć droższa, jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza.

Na jedną filiżankę używa się jednej płaskiej łyżeczki suszu. Kolejną zasadą, jest należyta temperatura wody. Zbyt wysoka przeparzy napar, wyciągając gorzki smak i niszcząc część substancji prozdrowotnych.

Dlatego najlepiej jest używać wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz w kuchni termometru, pozostaw otwarty czajnik na 8 minut po zagotowaniu. Samo parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty.

Zalety picia zielonej herbaty

Największą korzyścią są zawarte w niej przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na jakość i wygląd cery, walczą z wolnymi rodnikami i dbają o wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Portal zywienie.medonet.pl zdradza, że zielona herbata zapobiega uszkodzeniom neurologicznym w chorobach takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Aby uzyskać takie efekty, trzeba pamiętać o jej regularnym piciu.

Nie można również zapominać o samym smaku naparu, który przygotowany z najlepszej jakości suszu, potrafi smakować wyjątkowo wykwintnie. Picie go może być ogromną przyjemnością dla wielu smakoszy.

Zielona herbata
undefined

Źródło: canva.com/TeeFarm, pixabay Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy