Jak parzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata jest jednym z najzdrowszych naparów, jakie pije się na całym świecie. Wiele osób nie wie jednak jak parzyć ją w taki sposób, aby była smaczna i zachowała swoje właściwości. Przede wszystkim nie można korzystać z wrzącej wody - powinna mieć ona około 70-80 stopni Celsjusza.
Zielona herbata wywodzi się z Chin, gdzie pierwsze udokumentowane użycie jej datowane jest na II wiek p.n.e. Od tego czasu napój ten rozsławiony został przez handlarzy i popularność zdobył na całym świecie.
Najczęściej pita jest dla delikatnego, lekko trawiastego posmaku, lecz jej największą zaletą są jej właściwości prozdrowotne. Wspomaga odchudzanie, zapobiega miażdżycy, zawiera wiele przeciwutleniaczy, a także zwiększa odporność.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jak przygotować napar zielonej herbaty?
Po pierwsze zrezygnuj z kupowania herbaty w saszetkach - często jest wyprodukowana z odpadów, które są najgorszym jakościowo surowcem. Zamiast tego wybierz herbatę liściastą, która choć droższa, jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza.
Na jedną filiżankę używa się jednej płaskiej łyżeczki suszu. Kolejną zasadą, jest należyta temperatura wody. Zbyt wysoka przeparzy napar, wyciągając gorzki smak i niszcząc część substancji prozdrowotnych.
Dlatego najlepiej jest używać wody o temperaturze 70-80 stopni Celsjusza. Jeśli nie masz w kuchni termometru, pozostaw otwarty czajnik na 8 minut po zagotowaniu. Samo parzenie nie powinno trwać dłużej niż 3 minuty.
Zalety picia zielonej herbaty
Największą korzyścią są zawarte w niej przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na jakość i wygląd cery, walczą z wolnymi rodnikami i dbają o wiele procesów zachodzących w ludzkim organizmie.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Portal zywienie.medonet.pl zdradza, że zielona herbata zapobiega uszkodzeniom neurologicznym w chorobach takich jak choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Aby uzyskać takie efekty, trzeba pamiętać o jej regularnym piciu.
Nie można również zapominać o samym smaku naparu, który przygotowany z najlepszej jakości suszu, potrafi smakować wyjątkowo wykwintnie. Picie go może być ogromną przyjemnością dla wielu smakoszy.
Źródło: canva.com/TeeFarm, pixabay Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zywienie.medonet.pl