Jak porządnie wyczyścić piekarnik?
Piekarnik z biegiem czasu może się nieźle zabrudzić od plam tłuszczu i resztek jedzenia. Wysoka temperatura spieka tłuszcz, przez co ciężko go wyczyścić. Wystarczy jednak wykorzystać kostkę do zmywarki, a piekarnik będzie lśnił, jak nowy.
Piekarnik jest urządzeniem ulegającym łatwym zabrudzeniom. Wystarczy chwila nieuwagi przy wyciąganiu pieczeni albo gwałtownego bulgotania podczas pieczenia i całe wnętrze jest brudne.
W takiej sytuacji wielu z nas ze zrezygnowaniem zabiera się do żmudnego i ciężkiego szorowania, od którego bolą ręce, lecz plamy nie znikają z łatwością. Mamy na to na szczęście świetny sposób.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Co zrobić, aby piekarnik lśnił czystością?
Wysoka temperatura sprawia, że tłuszcz pokrywa piekarnik bardzo trudną do wyczyszczenia warstwę, która nie daje się usunąć zwykłym płynem do mycia naczyń i gąbką.
Z kolei specjalistyczne środki chemiczne używane do czyszczenia piekarników nie zawsze działają i szczególnie oporne nieczystości są nie do ruszenia. W takim momencie frustracja może być wyjątkowo duża.
Z pomocą przychodzi genialny trik, polegający na użyciu kostki do zmywarki. Ta zawiera w sobie silne substancję rozpuszczające tłuszcz i zaschnięte resztki jedzenia.
Proces łatwego czyszczenia piekarnika
Całość rozpocznij od umieszczenia kostki do zmywarki na blaszce do pieczenia i zalania jej ciepłą wodą. Wystarczy, żeby płyn ją przykrył . Następnie wsuń blachę do piekarnika.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy do czego służy szuflada u dołu piekarnika. W tym tekście zdradzamy sposób na najlepsze używanie piekarnika.
Ustaw urządzenie na 100 stopni Celsjusza i zostaw go na dwie godziny. Para wodna z rozpuszczoną kostką osiądzie na ściankach pieca i zmiękczy zalegający brud.
Teraz wystarczy jedynie odczekać, aż wnętrze trochę wystygnie i przetrzeć je wilgotną ściereczką. Wszelkie nieczystości odejdą same bez żadnego szorowania czy wysiłku.
Źródło: canva/bukharova, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy.pl