Termoobieg w piekarniku
brizmaker, Getty Images Pro

Wskazówki dotyczące używania ważnej funkcji w piekarniku

Termoobieg jest świetną opcją w wielu nowoczesnych piekarnikach. Dzięki niej potrawy mogą być podgrzewane równomiernie, a wiele dań bez niego nie mogłoby być tak dobrych. Niestety, wielu Polaków nie wie kiedy używać tej funkcji - najlepiej sprawdza się podczas pieczenia ciężkich potraw, takich jak mięsa.

Termoobieg korzysta z bardzo prostej zasady. Zazwyczaj polega on na wprawieniu w ruch gorącego powietrza za pomocą wirników, wiejących do wewnątrz piekarnika. W taki sposób temperatura jest równo rozprowadzana po całym urządzeniu.

Niestety, wiele osób nie wie kiedy korzystać z termoobiegu, dlatego włączają go za każdym razem. W takim wypadku niektóre potrawy mogą się nie udać, ponieważ nie każdy produkt wymaga równomiernego rozłożenia energii cieplnej. Poniżej wyjaśniamy kiedy najlepiej jest włączyć tę funkcję.

Kiedy termoobieg sprawdza się najlepiej?

Jeśli w tradycyjnym, starym piekarniku nigdy nie mogłeś rozpracować jak sprawić, by spód się nie spalił, a góra byłą dobrze wypieczona - termoobieg jest stworzony dla ciebie. Rozwiązuje on ten problem, gdyż gorące powietrze dochodzi do każdego miejsca.

Funkcja ta najlepiej sprawdza się podczas pieczenia mięs. Pieczenie wymagają sporej energii i dużej ilości czasu, a termoobieg eliminuje konieczność ciągłego doglądania jedzenia i kontrolowania temperatury. Podobnie jest z warzywami czy rybami.

Kolor żółtka świadczy o jakości jajkaKolor żółtka świadczy o jakości jajkaCzytaj dalej

Specjały te także można z łatwością i wygodą piec za pomocą termoobiegu. Niestety, gdy przychodzi kolej na ciasta czy chleby, sytuacja nie jest tak klarowna. Okazuje się bowiem, że piekąc wypieki, z termoobiegu warto zrezygnować.

Kiedy nie używać termoobiegu?

Funkcja ta nie sprawdza się podczas pieczenia delikatnych dań i ciast. Biszkopty czy bezy należy piec tradycyjnie, lub z użyciem programu wyszczególnionego w instrukcji piekarnika. Podobnie jest z chlebami czy bułkami. Te dania często tworzone są między innymi przez skórkę, której z termoobiegiem nie można wytworzyć.

Chcesz poznać kilka doskonałych przepisów, na kulinarne perełki, którymi zachwycisz praktycznie każdego, nawet najbardziej doświadczonego smakosza? Zajrzyj do tego tekstu, w którym zdradzamy jak usmażyć idealną jajecznicę. W tym artykule prezentujemy recepturę na klasyczne amerykańskie naleśniki, za którym każdy szaleje.

Co ciekawe, jak czytamy na portalu kobieceinspiracje.pl, przygotowanie potraw zajmie nam dzięki tej funkcji mniej czasu. Oszczędzimy również pieniądze, gdyż temperaturę ustawiamy niższą o ok. 20 stopni, więc zużywamy mniej energii. Warto więc zastanowić się nad nią dla samego oszczędzania.

Posiadając powyższą wiedzę, jesteś o krok bliżej do osiągnięcia kulinarnego mistrzostwa. Umiejętne korzystanie z termoobiegu znacznie ułatwi ci pracę i sprawi, że będzie o wiele przyjemniejsza i satysfakcjonująca.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieceinspiracje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł