Smakosze.pl Porady Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
canva.com/Erik Mclean, Pexels

Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?

27 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Lodówka może wydzielać nieprzyjemny zapach z uwagi na ilość jedzenia, jakie się w niej przechowuje. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym można się ich pozbyć. Jednym z nich jest włożenie mokrej gazety do urządzenia.

Lodówka przyczyniła się do rewolucji spożywczej, która znacznie ułatwiła przechowywanie żywności, bez konieczności trzymania jej w ziemiankach czy piwnicach. Niska temperatura doskonale spowalnia proces psucia.

Sporym wyzwaniem jest jednak utrzymanie jej w czystości, która pozwala na brak jakiejkolwiek woni. Niekiedy nie potrzeba nawet psującego się czy rozlanego produktu - wystarczy przechowywać w niej ser lub ryby, aby inne produkty przeszły ich zapachami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Sposób na przykry zapach z lodówki

Niektórzy uwielbiają wonne jedzenie, które innych dosłownie odrzuca. Problem pojawia się w sytuacji, w której reszta domowników nie chce jeść rzeczy pachnących jak ser pleśniowy czy puszka szprot.

Aby temu zaradzić, wystarczy posiadać starą gazetę oraz odrobinę wody. Taka metoda jest banalnie prosta w użyciu, a efekty przechodzą najśmielsze oczekiwania.

Na początku zamocz gazetę zawiniętą w kulę wodą, połóż ją na talerzyku i włóż do urządzenia. Teraz pozostaje jedynie czekać, aż mokry papier wchłonie nieprzyjemne zapachy przez 24 godziny.

Inne metody

Soda oczyszczona również znana jest z pochłaniania nieprzyjemnych aromatów. W tym przypadku należy rozsypać ją na talerzu, wyrównać jej powierzchnie i położyć na środkowej półce lodówki.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Poza sodą, doskonale działa w tym celu wysuszona torebka po zaparzonej herbacie, czy suche fusy kawy. Trzeba jedynie pamiętać o regularnym wymienianiu powyższych "odświeżaczy".

Wnętrze lodówki
undefined

Źródło: canva.com/gerenme, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy