Jak prawidłowo ugotować makaron? Wielu smakoszy popełnia karygodny błąd
Makaron jest jednym z często przygotowywanych dodatków do dań. Jego ugotowanie, choć wydaje się proste, wcale takie nie jest. Niektórzy, chcąc uniknąć sklejenia się nitek, wlewają do wody olej. Taki dodatek sprawia, że sos spływa z klusek, utrudniając jego zjedzenie. A nie daje wcale gwarancji, że makaron łatwo się rozdzieli. Sprawdźcie, na co jeszcze trzeba uważać.
Z makaronu bardzo szybko przygotujemy pyszny obiad lub kolację. Polecaliśmy wam już proste przepisy na makaron ze śmietaną oraz serem . Tym razem rozwiewamy wątpliwości dotyczące gotowania tego popularnego mącznego dodatku. Poznajcie najczęstsze błędy, jakie można popełnić podczas jego przyrządzania.
Do gotowania makaronu nie trzeba dodawać oleju
Wlewanie tłuszczu do wrzątku nie sprawdzi się. Choć mogłoby się wydawać, że ułatwi to późniejsze oddzielenie klusek, tak się nie stanie, ponieważ o lej nie miesza się z wodą. Wypłynie więc na powierzchnię i otoczy makaron dopiero przy odcedzaniu.
Taka otoczka z kolei utrudni spożycie produktu z sosem. Będzie on spływał z makaronu i pozostanie na talerzu. Dlatego też, zamiast marnować olej, należy po prostu ugotować makaron w odpowiedniej ilości wody.
Każde 100 g makaronu powinno być przyrządzone w 1 litrze wody wzbogaconej o pół łyżeczki soli. Przyprawę należy dodać, tuż po tym, jak płyn zawrze. Jeśli zrobimy to wcześniej, niepotrzebnie wydłużymy czas jego zagotowywania się.
Czego jeszcze nie robić podczas gotowania makaronu?
Unikajmy pośpiechu. Ustawienie większej mocy palnika wcale nie skróci czasu jego przyrządzania. Taki zabieg sprawi jedynie, że woda z garnka będzie szybciej parowała. W konsekwencji makaron będzie się gotował w zbyt małej ilości płynu i poskleja się.
Warto też pamiętać, że odpowiednim momentem na wrzucenie produktu do wody jest ten, gdy posolony płyn zawrze. Zagotowując wodę z makaronem, tracimy kontrolę nad całym procesem i nawet dostosowując czas gotowania do wytycznych podanych na opakowaniu, możemy go rozgotować.
Źródło zdjęcia: canva/ma-no Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: sklep.biobabalscy, barilla, winiary