Ekspresowy makaron z jajkiem i śmietaną. Prosty i niedrogi obiad
Większość z nas zawsze ma dostępne pod ręką podstawowe produkty, takie jak jajka, śmietana czy makaron. To właśnie te składniki stanowią podstawę prostego, pysznego i ekspresowego dania z przepisu poniżej. Receptura pokazuje, że smaczne potrawy wcale nie muszą składać się jedynie z drogich produktów.
Makaron z jajkiem i śmietaną jest banalną w gotowaniu propozycją obiadową, z którą każdy bez żadnych problemów sobie poradzi. Wystarczy mieć podstawowe składniki w kuchni, a nie będzie potrzeby nawet iść do sklepu.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest energicznie i szybkie mieszanie po wlaniu masy jajeczno-śmietanowej do makaronu. Nie można bowiem dopuścić do ścięcia się jajek, które stałyby się wtedy zwykłą jajecznicą.
Przepis na makaron z jajkami i śmietaną
Składniki:
300 g ulubionego makaronu
4 jajka
100 ml śmietany 18%
3 łyżki masła
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
sól
pieprz
Zacznij od wlania wody do garnka i doprowadzenia jej do wrzenia. Dopraw ją solą, a następnie wrzuć makaron. Ugotuj go na półtwardo, gdyż dojdzie w kolejnej fazie po dodaniu sosu.
W czasie gotowania makaronu do miski wbij jajka, dopraw je dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i odrobiną soli. Wsyp do nich również umyty i siekany szczypiorek, wlej śmietanę i wymieszaj.
Odlej pół szklanki wody po gotowaniu makaronu, resztę odcedź. Włóż makaron z powrotem do garnka, zalej go jajkami ze śmietaną i wodą po gotowaniu. Energicznie wymieszaj, dodaj masło, jeszcze raz przemieszaj i podawaj. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na domowy makaron siostry Anastazji.
Źródło zdjęcia: canva/MaximFesenko, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: olgasmile