Jak przechowywać ogórki, żeby dłużej zachowywały świeżość? Ważny jest 1 szczegół
Czy wiecie, jak przechowywać ogórki? Większość z nas trzyma je na kuchennym blacie lub w lodówce. Jednak nawet gdy zadbamy o brak wilgoci i odpowiednią temperaturę, sąsiedztwo niektórych warzyw i owoców może sprzyjać szybszemu dojrzewaniu i psuciu się produktu. Wiemy, dlaczego tak się dzieje.
Zarówno trzymanie ogórków w lodówce, jak i na blacie ma swoje zalety. Warzywa nie powinny znajdować się w miejscu o bardzo niskiej lub bardzo wysokiej temperaturze przez długi czas. Wybór warunków przechowywania powinien być dokonywany z uwzględnieniem temperatury. Na świeżość ogórków ma jednak wpływ jeszcze jeden inny szczegół.
Wiemy, jak przechowywać ogórki, by zachowały świeżość na długo
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na włożenie ogórków do lodówki, czy też pozostawimy je na blacie, warto zadbać, by w ich otoczeniu nie znalazły się produktu wydzielające etylen. Gaz ten przyspiesza dojrzewanie. Na sporą skalę wydzielają go pomidory, banany, melony i jabłka.
Przechowywanie ogórków w pobliżu wyżej wymienionych warzyw i owoców może wpłynąć na szybsze psucie się ogórków. Jeżeli więc nie chcemy umieszczać ich w lodówce — gdzie banany czy pomidory nie powinny trafiać — zadbajmy o to, by te produkty były od siebie wystarczająco oddalone.
Jak przechowywać ogórki? W lodówce, ale w określony sposób
Wspominaliśmy już, że ogórki nie lubią skrajnych temperatur. Warto włożyć je do lodówki, jeśli nie zjemy lub nie przyrządzimy ich od razu po zakupie. Nie umieszczajmy ich jednak z tyłu urządzenia. Najlepszym miejscem będzie specjalny pojemnik na warzywa lub półka na drzwiach, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.
Jeżeli wiemy, że ogórki będziemy przyrządzać w tym samym dniu lub w kolejnej dobie, wyjmijmy je z torby i pozostawmy na zewnątrz. Jeżeli nieco przywiędną, można je zanurzyć na kilka godzin w wodzie. Wtedy odzyskają jędrność i będą idealne na przetwory.
Na naszej stronie znajdziecie pyszne pomysły na przetwory z ogórków. W tym artykule zdradzamy jak zrobić je po kaszubsku , czyli w marynacie z papryką, marchewką i kminkiem. Ten natomiast zdradza patent na znakomitą mizerię z ogórków kiszonych .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doświadczona kucharka zdradziła jak zrobić idealny rosół. Zawsze pamięta o kilku zasadach
-
Kotlety mielone z musztardą i pietruszką. Bosko soczyste i aromatyczne
-
Chrupiące placki ziemniaczane bez jajek i mąki. Oba składniki zastąpisz jednym produktem
Źródło: haps, beszamel.se