Bardzo intensywna, zachwycająca mizeria z kiszonych ogórków. Pasuje do każdego obiadu
Klasyczna mizeria składająca się ze zwykłego ogórka szklarniowego i śmietany jest przeżytkiem - teraz sporządza się ją zupełnie inaczej. Dzisiaj pokazujemy wam przepis na mizerię z kiszonych ogórków. W smaku jest intensywna i orzeźwiająca. Kwaśna mizeria pasuje do każdego tradycyjnego obiadu, więc warto po nią sięgnąć.
Mizeria jest przedstawicielem przepisów, które wymagają szczególnej uwagi wobec pojedynczych składników. Ich niewielka ilość sprawia, że jeśli jeden z nich jest słabej jakości, nie uda się zakryć jego niedoskonałości innymi produktami.
Mizeria z kiszonych ogórków daje zupełnie inne odczucia smakowe od klasycznej. Jest kwaśna i orzeźwiająca, a odrobina cebuli wnosi do niej także nieco ostrości. W skrócie, taki obiadowy dodatek jest elementem obowiązkowym przy wspólnym rodzinnym posiłku.
Przepis na mizerię z kiszonych ogórków
Składniki:
7 kiszonych ogórków
1 cebula
kilka łyżek oliwy
czarny pieprz
sól
Ogórki wyłów z zalewy. Na tarce z funkcją krojenia plasterków lub mandolinie do warzyw pokrój je na cienkie i równe plasterki. Możesz dokonać tego również nożem, choć istnieje ryzyko, że plastry nie będą takie same.
Przełóż je na sitko i delikatnie odciśnij z nadmiaru soku. Przełóż je do miski. Cebulę obierz ze skórki i posiekaj w drobne piórka lub kostkę. Przełóż je do ogórków kiszonych i szybko wymieszaj.
Do miski z warzywami dodaj również dużą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu, sól oraz kilka łyżek oliwy. Wymieszaj mizerię i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Istnieje możliwość podania jej ze śmietaną, lecz trzeba pamiętać, że smak całości znacząco złagodnieje. Smacznego. Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować surówkę z pora i jabłka. Ten tekst wyjawia przepis na prozdrowotną surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem kurkumy.
Źródło zdjęcia: canva/MariaBrzostowska, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najbardziej soczyste siekane kotlety z kurczaka. Tajnym składnikiem jest majonez
Wielkanocne galaretki z kurczakiem i jajkiem. Zachwycają wybornym smakiem i pięknym wyglądem
Co trzeba zrobić, aby jajka po wiedeńsku wyszły idealnie? Garść skutecznych porad
Źródło: tysiagotuje; akademiasmaku Zapraszamy na nasz Instagram