Jak przechowywać sałatę?
Przechowywanie sałaty może okazać się wyzwaniem - warzywo to w końcu bardzo szybko traci na sprężystości i chrupkości. Jedna z użytkowniczek TikToka pokazała metodę, dzięki której wydłuża się jakość sałaty. Polega ona na zanurzeniu liści w wodzie, co pozwala nawet na utrzymanie jej w świeżości przez 1 miesiąc.
Sałata świetnie komponuje się na kanapkach czy w sałatkach, dlatego często możemy znaleźć ją w naszych kuchniach. Problemem jest jednak jej stosunkowa delikatność z uwagi na bardzo dużą zawartość wody.
Ta parując w szybkim tempie, powoduje, że liście miękną i stają się gumowate oraz ciemne - takie warzywo nie wygląda już apetycznie, a jego smak jest zmieniony. Okazuje się, że jest doskonały sposób, aby temu przeciwdziałać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Rewolucja w przechowywaniu sałaty
Cały trik jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych przedmiotów. Potrzeba do niego jedynie słoika, zimnej wody oraz zakrętki. Dzięki nim sałata może przetrwać w lodówce nawet 1 miesiąc.
Internautka mająca konto na TikToku o nazwie TasteGreatFoodie zaprezentowała na owej platformie ,jak należy wykonać ten trik. Na początku trzeba oczywiście dokładnie wymyć i wyparzyć słoik oraz zakrętkę.
Następnie wlewa się do niego lodowatą wodę, wkłada liście świeżej sałaty i szczelnie zakręca. Po tych czynnościach wstawia się słoik do lodówki i gotowe. Trzeba jedynie pamiętać, aby wymieniać wodę co dwa dni.
Inne metody na przechowywanie sałaty
Każdy fan tego zielonego warzywa z pewnością ma w swoich szafkach wirówkę do sałaty. Po umieszczeniu w jej wnętrzu świeżego warzywa, wilgoć będzie skraplać się na ściankach wirówki, a nie liściach.
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Inny sposób polega na zawijaniu świeżo umytych liści w ręcznik kuchenny i lnianą ściereczkę. Dzięki temu przez ponad 7 dni sałata zachowa świeżość i nie zgnije.
Źródło: canva.com/Kai Pilger, Pexels
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl