Smakosze.pl Porady Jak przechowywać sałatę?
tiktok.com/@tastegreatfoodie

Jak przechowywać sałatę?

27 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Przechowywanie sałaty może okazać się wyzwaniem - warzywo to w końcu bardzo szybko traci na sprężystości i chrupkości. Jedna z użytkowniczek TikToka pokazała metodę, dzięki której wydłuża się jakość sałaty. Polega ona na zanurzeniu liści w wodzie, co pozwala nawet na utrzymanie jej w świeżości przez 1 miesiąc.

Sałata świetnie komponuje się na kanapkach czy w sałatkach, dlatego często możemy znaleźć ją w naszych kuchniach. Problemem jest jednak jej stosunkowa delikatność z uwagi na bardzo dużą zawartość wody.

Ta parując w szybkim tempie, powoduje, że liście miękną i stają się gumowate oraz ciemne - takie warzywo nie wygląda już apetycznie, a jego smak jest zmieniony. Okazuje się, że jest doskonały sposób, aby temu przeciwdziałać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Rewolucja w przechowywaniu sałaty

Cały trik jest banalnie prosty i nie wymaga żadnych specjalistycznych przedmiotów. Potrzeba do niego jedynie słoika, zimnej wody oraz zakrętki. Dzięki nim sałata może przetrwać w lodówce nawet 1 miesiąc.

Internautka mająca konto na TikToku o nazwie TasteGreatFoodie zaprezentowała na owej platformie ,jak należy wykonać ten trik. Na początku trzeba oczywiście dokładnie wymyć i wyparzyć słoik oraz zakrętkę.

Następnie wlewa się do niego lodowatą wodę, wkłada liście świeżej sałaty i szczelnie zakręca. Po tych czynnościach wstawia się słoik do lodówki i gotowe. Trzeba jedynie pamiętać, aby wymieniać wodę co dwa dni.

Inne metody na przechowywanie sałaty

Każdy fan tego zielonego warzywa z pewnością ma w swoich szafkach wirówkę do sałaty. Po umieszczeniu w jej wnętrzu świeżego warzywa, wilgoć będzie skraplać się na ściankach wirówki, a nie liściach.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Inny sposób polega na zawijaniu świeżo umytych liści w ręcznik kuchenny i lnianą ściereczkę. Dzięki temu przez ponad 7 dni sałata zachowa świeżość i nie zgnije.

Świeża sałata
undefined

Źródło: canva.com/Kai Pilger, Pexels

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy