Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na domowy salceson drobiowy
Adam Moskal
Adam Moskal 27.07.2021 02:00

Przepis na domowy salceson drobiowy

Salceson
canva.com/vvoevale

Salceson jest wędliną wywołującą sporo kontrowersji, w końcu nie każdy ją lubi. Jeśli jednak chcesz spróbować zrobić ją samodzielnie, przetestuj poniższy przepis. Efekt końcowy zachwyca smakiem oraz delikatnością mięsa.

Salceson to wędlina, która została opracowana lata temu w celu minimalizowania strat mięsa podczas produkcji. Dzięki niej można było przygotować smaczny produkt z resztek, które nie wyglądały apetycznie.

Dzisiaj salceson nie jest wyjątkowo popularny, a jego jakość w sklepie często nie jest zbyt duża. Dlatego warto przyrządzić go własnoręcznie - niżej zdradzamy jak tego dokonać przy użyciu mięsa drobiowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na salceson z drobiu

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • mięso z indyka 500 g

  • mięso z kurczaka bez skóry 500 g

  • mięsa z obgotowanych kości ćwiartek kurczaka i golonki z indyka 700 g

  • sól

  • pieprz czarny 1 łyżeczka

  • kolendra gnieciona 1 łyżeczka

  • kminek mielony 1 łyżeczka

  • gałka muszkatołowa 1 łyżeczka

  • majeranek 2 łyżki

  • ziele angielskie mielone pół łyżeczki

  • liść laurowy mielony pół łyżeczki

  • czosnek granulowany pół łyżeczki

  • szklanka wywaru z gotowania

  • 3 łyżki żelatyny

  • osłonka poliamidowa

Oczyszczone z żyłek i przerostów mięso z kością gotuj przez godzinę, aż zacznie odchodzić od kości. Ostudź je i z miel przez sitko 5 mm. Resztę mięsa pokrój w kostkę i gotuj przez 30 minut.

Do miski wrzuć mięso, wlej szklankę wody po gotowaniu, żelatynę, przyprawy i zacznij wyrabiać. Gdy masa stanie się jednolita, napełnij nią osłonkę poliamidową i zawiąż ją z obu stron ciasno.

Wstaw osłonkę do garnka z wodą i parz w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Ostudź ją i włóż do lodówki na całą noc. Połóż na salcesonie deskę i coś ciężkiego, aby wędlina zachowała odpowiedni kształt.

Pokrojony salceson na kanapce
undefined

Źródło: canva.com/instamatics, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: o2.pl

Zapraszamy na nasz Instagram