Przepis na domowy salceson drobiowy
![Salceson](https://images.iberion.media/images/1920/6_G67_C2k_L_Jfaulw_Ac_QV_7o3_Projekt_bez_tytulu_2021_07_27_T165549_728_d5fd477fb8.png)
Salceson jest wędliną wywołującą sporo kontrowersji, w końcu nie każdy ją lubi. Jeśli jednak chcesz spróbować zrobić ją samodzielnie, przetestuj poniższy przepis. Efekt końcowy zachwyca smakiem oraz delikatnością mięsa.
Salceson to wędlina, która została opracowana lata temu w celu minimalizowania strat mięsa podczas produkcji. Dzięki niej można było przygotować smaczny produkt z resztek, które nie wyglądały apetycznie.
Dzisiaj salceson nie jest wyjątkowo popularny, a jego jakość w sklepie często nie jest zbyt duża. Dlatego warto przyrządzić go własnoręcznie - niżej zdradzamy jak tego dokonać przy użyciu mięsa drobiowego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na salceson z drobiu
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
mięso z indyka 500 g
mięso z kurczaka bez skóry 500 g
mięsa z obgotowanych kości ćwiartek kurczaka i golonki z indyka 700 g
sól
pieprz czarny 1 łyżeczka
kolendra gnieciona 1 łyżeczka
kminek mielony 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
majeranek 2 łyżki
ziele angielskie mielone pół łyżeczki
liść laurowy mielony pół łyżeczki
czosnek granulowany pół łyżeczki
szklanka wywaru z gotowania
3 łyżki żelatyny
osłonka poliamidowa
Oczyszczone z żyłek i przerostów mięso z kością gotuj przez godzinę, aż zacznie odchodzić od kości. Ostudź je i z miel przez sitko 5 mm. Resztę mięsa pokrój w kostkę i gotuj przez 30 minut.
Do miski wrzuć mięso, wlej szklankę wody po gotowaniu, żelatynę, przyprawy i zacznij wyrabiać. Gdy masa stanie się jednolita, napełnij nią osłonkę poliamidową i zawiąż ją z obu stron ciasno.
Wstaw osłonkę do garnka z wodą i parz w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około półtorej godziny. Ostudź ją i włóż do lodówki na całą noc. Połóż na salcesonie deskę i coś ciężkiego, aby wędlina zachowała odpowiedni kształt.
![Pokrojony salceson na kanapce](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/52uSMn0xMalz0paQz4CyYe/f72ea796b0c3993e46c7d46f603b3762/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-07-27T173126.395.png)
Źródło: canva.com/instamatics, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: o2.pl
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/smazony_kotlet_d98c71b468.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)