Smakosze.pl Porady Jak przechowywać suszone grzyby? Nie pomyl się, błąd może być kosztowny
Fot. Canva/radbut

Jak przechowywać suszone grzyby? Nie pomyl się, błąd może być kosztowny

18 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

O pojawieniu się pierwszych grzybów media informowały już miesiąc temu. Prawdziwy i obfity sezon jest jednak dopiero przed nami. Dlatego o tym, jak przechowywać grzyby, dowiedz się już teraz. Sposób jest łatwy, a grzyby nie ulegną zepsuciu.

Już za chwileczkę, już za momencie, czyli grzyby natarciu

Choć zdarza się, że grzyby pojawiają się już w czerwcu, prawdziwy sezon rozpoczyna się dopiero pod koniec lata i na początku jesieni. Wtedy obradzają tak bardzo, że czasami nie wiadomo, co z nimi zrobić. Jedni te leśne produkty mrożą, a jeszcze inni przygotowują je w zalewie.

Najlepszym sposobem jest jednak suszenie. Suszone grzyby zachowają swój smak, a w dodatku można przygotować z nich wiele dań. Okazuje się jednak, że wtedy również są narażone na zepsucie. O tym, jak przechowywać grzyby, dowiesz się z dalszej części artykułu.

suszenie grzybów.jpg
Fot. Canva/kamiwro1
Polacy zapomnieli o tych owocach. Robię z nich pyszny sok

Nie popełniaj tego błędu

Wiele gospodyń przechowuje swoje suszone grzyby w słoikach. Metoda wydawałaby się skuteczna, bo szczelnie zamknięty słoik powinien chronić grzyby przed zepsuciem. Rzeczywistość jest zupełnie inna, bo słoik to najgorszy sposób na przechowywanie tego typu produktów.

Jeżeli zepsuje się tylko cześć produktów ze słoika i tak będzie trzeba wyrzucić pozostałe. To przekłada się z kolei na duże straty w pieniądzach. Mogą zamieszkać w nich szkodniki, takie jak na przykład mole spożywcze. Dlatego lepiej zastosować inną, skuteczniejszą metodę.

Jak przechowywać grzyby?

Skoro słoiki to zły pomysł, w czym więc przechowywać suszone grzyby? Przede wszystkim należy zacząć od podzielenia ich na mniejsze grupy. Możesz umieścić je w plastikowych pojemnikach, w płóciennych woreczkach, a nawet w papierowych torebkach. Wybór zależy tylko od ciebie i od tego, czym dysponujesz. Tak zapakowane grzyby przechowuj w suchym i stosunkowo chłodnym miejscu. Najlepiej, gdyby panowała tam temperatura w przedziale od 7 do 12 stopni. Te w woreczkach mogą wisieć, jeżeli masz na to miejsce.

Metoda jest skuteczna, bo nawet jeżeli zdarzyłaby się sytuacja, że grzyby, w którymś z opakowań ulegną zepsuciu, to stracisz tylko ich cześć, a nie wszystkie. Zapakuj je w ten sposób, a suszonymi grzybami będziesz cieszyć się długo. Sprawdź, jakie ogórki będą idealne do kiszenia oraz dowiedz się, jak nie przechowywać wędlin .

grzyby w worku.jpg
Fot. Canva/alisafarov
Do zrobienia tego chleba nie używam grama mąki. Przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut
Tłumy ruszyły do Auchan. Sklep wyprzedaje produkty za 1 grosz
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy