Smakosze.pl Przepisy Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?
canva/ola_p

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Babka ziemniaczana składem przypomina placki ziemniaczane. Jest jednak pieczona, dzięki czemu dostarcza mniej kalorii. Nasza propozycja jest jeszcze bardziej dietetyczna, jednak wciąż bardzo smaczna. Sprawdźcie, jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek. Pamiętajcie, tylko by robiąc ją nie popełnić jednego błędu, bo potrawa zamieni się w papkę.

Babka ziemniaczana to przysmak znany głównie w północno-wschodniej Polsce. Robi się ją też na Mazurach i Śląsku, jednak tu nazywa się ją kartoflakiem. Babka ziemniaczana ma zresztą wiele nazw, bo rejbak, kugiel czy blaszak, to także ta sama potrawa.

Zwykle do ciasta na babkę ziemniaczaną dodaje się mąkę i jajka. My jednak ich nie użyliśmy, żeby przetestować, jak smakuje taka okrojona wersja. I musimy wam powiedzieć, że nie ustępuje klasycznej babce.

To, co z pewnością wpływa na smak babki, to stopień rozdrobnienia ziemniaków. Pod żadnym pozorem nie możecie ich blendować. Kawałki ziemniaków muszą być wyczuwalne w czasie jedzenia.

Jak przygotować babkę ziemniaczaną bez mąki i jajek?

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków

  • 1 nieduża cebula

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

  • sól, pieprz

Przygotowanie babki ziemniaczanej

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, dodaj do ziemniaków razem z olejem.

Wymieszaj ciasto ziemniaczane. Dopraw je sporą ilością soli i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto ziemniaczane. Piecz ok. godzinę w 180 st. C, a potem jeszcze ok. 30 minut w 200 st. C.

Wskazówki:

  • Do ciasta na babkę ziemniaczaną można dodać trochę pokrojonego i zrumienionego, wędzonego boczku.

  • Babkę można podać np. z sosem pieczarkowym albo podać do gulaszu. Doskonale tez smakuje odsmażana na patelni.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na ziemniaczane przysmaki. Sprawdź, jak przygotować prażuchy , a także jak zrobić pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką .

tarcie ziemniaków
tarcie ziemniaków

Źródło zdjęcia: canva/babkaikanapka

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lidl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy